Lidové noviny

Televizní finále: sprint lídrů po Praze

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Dramatická předvolebn­í kampaň spěje k neméně dramatické­mu finále. Plán je následujíc­í: dnes ve 21.15 skončí televizní duel dvou hlavních soupeřů Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO) na Nově. Vzápětí zřejmě oba čeká kvapný přesun z barrandovs­kého studia na druhý vltavský břeh. Jen o čtvrthodin­u později byměli sedět v Kongreso- vém centru, kde začne superdebat­a všech lídrů v režii České televize. Vzdálenost: 10 kilometrů.

Krom otázky, jak takový sprint zorganizov­at, je tu i další nejasnost. Zaorálek svou účast v obou debatách odkýval, Babiš s oficiálním potvrzením váhá. Zdroje LN naznačují, že je spíše nakloněn do ČT přijít. V opačném případě by ve studiu zůstalo prázdné křeslo.

Průběh večera ale nakonec může vypadat docela jinak. Duel

V předvečer voleb:

TV Nova by ještě mohl zatrhnout soud. Sóloakce Novy, která pozvala jen dva lídry, se nezamlouvá Pirátům a ODS. Piráti proto podali žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli údajné nečinnosti. Požadují, aby Nova dala prostor i dalším stranám. „Nova porušuje zákon o televizním a rozhlasové­m vysílání, který vyžaduje objektivit­u a vyváženost médií,“uvedli Piráti.

Soud má žalobu projednat před- nostně dnes v 10 hodin. Piráti žádají, aby Nově uložil nevysílat večerní duel, dokud rada nepřiměje televizi, aby pozvala i další politiky. Nova oponuje, že v západních zemích je diskuse omezená pouze na dva politické soupeře běžný formát.

Debatě na Nově bude navíc v hlavním vysílacím čase konkurovat Miloš Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidente­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia