Lidové noviny

Babiš i Zaorálek se shodli. Okamura je zlo

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ VOLEBNÍ SPECIÁL:

PRAHA Přou se do krve. Přesto dva hlavní rivalové – předseda ANO Andrej Babiš a lídr ČSSD Lubomír Zaorálek – v závěru kampaně dospěli k jednomu podobnému názoru. V rozhovorec­h pro LN shodně vyjádřili mimořádně kritický postoj k činnosti SPD Tomia Okamury, jehož popularita letos prudce roste. Babišovi i Zaorálkovi vadí Okamurova rétorika i podle nich neprůhledn­é pozadí SPD.

„Když vnímám Okamurovu rétoriku, vidím, že je to opravdu nebezpečný člověk. Je víceméně jasné, že šel do politiky kvůli tomu, aby udělal byznys. Kandidoval do Senátu, na prezidenta, snažil se dostat do Senátu tátu své přítelkyně. Pak založil Úsvit, ten tuneloval,“řekl v rozhovoru exministr financí Babiš. Podle něho není kampaň SPD postavena na pravdě. „Okamura lže permanentn­ě a brutálně. Straší lidi migrací. My ji taky chceme zastavit, ale nechci, abychom vystoupili ze Schengenu, měli zase na hranicích dráty a kontroly,“dodal Babiš. Vyloučil, že by hnutí po volbách začalo jednat o koalici s SPD a KSČM.

Ministr zahraničí Zaorálek označil Okamuru za politickéh­o podnikatel­e. „Když má někdo partičku, která si dá dohromady deset nejlepších hesel, aby mohla shrábnout peníze od státu, a pak se partička rozpadne, pro mě je to naprosto špatně. To je politické podnikatel­ství, které bohužel na některé lidi funguje, ale tahle parta je pro mě děsivá,“pronesl v rozhovoru Zaorálek.

Babiš má podezření, že za SPD stojí vlivní zákulisní hráči. „Já nevím, jací jsou tentokrát kmotři za Okamurou a jak se to budou snažit vyobchodov­at. Každopádně se o to budou snažit,“uvedl šéf ANO. Naráží na to, že za Okamurovou bývalou stranou Úsvit stál někdejší fantom Věcí veřejných Vít Bárta. Dlouhodobě je s Okamurou spojován podnikatel Tomáš Hrdlička. Ten ale popírá, že by SPD finančně podpořil.

strany 2–6, 12 Komentáře na stranách 10 a 11

Rozhovory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia