Lidové noviny

Vládu už si domluvili mezi sebou

Andrej Babiš

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má šanci zvítězit ve volbách, ale všechny ostatní partaje odmítají jít do vlády, v níž by seděl trestně stíhaný premiér. Babiš zase odmítá ustoupit a říct, jestli by případně pozici přepustil jinému členovi hnutí. „Proč bych neměl být ve vládě? Protože to ostatní politici říkají?“diví se.

LN Vyplatilo se otevřít téma lithia? ANO i ČSSD jsou společně ve vládě, lidé vám mohou povolení pro EMH přičítat jako společné dílo.

Jedná se o poslední velké zásoby nerostných surovin na našem území v hodnotě dva až tři tisíce miliard. To jsou téměř dva státní dluhy naší země. Nebo si pod tím můžete představit pět let veškerých důchodů, které stát vyplácí. A když jsme na to upozornili, ČSSD se pokouší to na nás všemožně hodit. A i když je to absolutní nesmysl, opoziční strany se to snaží hodit na celou vládu. Ale vláda s tím nemá nic společného, memorandum s australsko­u společnost­í podepsal ministr průmyslu za ČSSD Jiří Havlíček. Naštěstí nám Poslanecká sněmovna nakonec velkou většinou dala za pravdu v tom, že memorandum je nesmysl a je třeba ho zrušit.

LN Důležitějš­í než memorandum je povolení průzkumu, vydané poprvé v roce 2010. V momentu, kdy firma měla povolení k průzkumu a vložila do něj peníze, získala přednostní právo hlásit se o těžbu.

To právě není. Podobných průzkumnýc­h licencí existují na různé nerostné suroviny stovky, jen na lithium je má pět firem a já se ptám, proč teď před volbami Havlíček podepsal memorandum zrovna s EMH. Ta firma nemá žádnou historii v těžení. Mně to připadá stejné jako kauza OKD. V té údajně australské společnost­i EMH figuruje pan Pavlík, který chodil na stejnou školu jako Zdeněk Bakala a dělal pro něho dvacet let. Jestli tam bylo nějaké vyjádření ministerst­va životního prostředí, je irelevantn­í. Havlíček vyrobil vstupenku pro arbitráž, která připomíná kauzy OKD a Diag Human, které náš stát připravily o desítky miliard.

LN Ale ta firma má přednostní právo těžit, vyplývajíc­í z udělených povolení podle horního zákona. Říci jim pak „Vy těžit nesmíte, stát si to udělá sám“je také riziko arbitráže.

Tohle právo existuje v tzv. horním zákonu už pětadvacet let. Ale! Za prvé to ještě automatick­y neznamená, že ten, kdo má průzkumnou licenci, dostane také následně povolení těžit. A především, existuje precedens z 90. let, kdy stát podle stejného zákona udělil několika firmám průzkumné licence s přednostní­m právem na těžbu zlata. Pak si to ale rozmyslel a rozhodl, že těžit zlato neumožní. Společnost­i to žalovaly, ani po mnoha letech zatím ale nic nevysoudil­y. Ale taky s nimi nikdo neuzavřel žádné memorandum, aby se mohly odvolávat na ochranu investic! Celé mi to tedy připadá jako plánovaná akce s cílem na poslední chvíli před koncem vlády ještě pro tu firmu udělat něco hodně nadstandar­dního.

Firma EMH nemá žádný právní vztah s českým státem. Judikatura mezinárodn­ích rozhodčích tribunálů dovodila, že z memoranda plyne ochrana legitimníc­h očekávání investorů. Je v tom pravděpodo­bně Bakala a je to levárna. A velice podezřelá transakce ministra za ČSSD.

LN Co z toho bude po volbách? Je možné, aby ANO jednalo o koalici s ČSSD, když podle vás tuneluje lithium?

Korupční historie ČSSD je velká, máme na stole i návrh na rozdělení ČEZ, poté co mě vykopli z vlády. To je taky zajímavý návrh, plíživá privatizac­e do rukou kamarádů sociální demokracie. Jak mě vykopli z vlády, ČEZ ji ovládl. Obchod a distribuce se mají prodat a výroba zůstane státu, takže to zaplatí lidi v cenách elektřiny. Proč to teďka před volbami vůbec řeší?

LN Znamená to, že vládu s ČSSD opakovat nechcete?

V ČSSD nejsou jen lidé, kteří dělají loutky kmotrům a ČEZ. Jsou tam i slušní lidé, se kterými bychom se dokázali bavit.

LN S kým byste se tedy bavil?

To nechme na lidech. Oni rozhodnou ve volbách. Ale kvůli tomu, že bych s někým mohl dělat vládu, se přece nebudu tvářit, že je všechno v pořádku.

LN A proto je legitimní otázka, zda si pak budete moct v klidu sednout a říct si: Zase to spolu zkusíme.

Nechci předjímat. Naše vláda mohla být úspěšná, ČSSD se rozhodla, že na nás bude útočit. Lhali v krajských volbách, že chceme privatizov­at nemocnice, teď lžou zase. Zaorálek úplně neskutečně. Říká, že chci přivést dvě stě tisíc Ukrajinců. To je nesmysl. Šéf středočesk­é záchranky říká, že mu chybí doktoři, a tak by chtěl z Ukrajiny lékaře nebo sestry. To říkají ty firmy, ne já. Jedna lež za druhou. Říká, že chci nízké mzdy, že navýšení důchodů je jejich zásluha. Přitom kdybych nevybral tolik daní, důchody by nešlo navyšovat. Chápu, že je to politický boj, ale mělo by to být v nějakých normálních mezích. Neměli by takhle brutálně lhát.

LN Takže s Lubomírem Zaorálkem byste po volbách jednat nechtěl?

To nejsem já, kdo to určuje, oni už mají vládu v podstatě domluvenou mezi sebou.

LN Jste předseda hnutí, takže jste to vy, kdo určuje, s kým se bude mluvit.

Ještě jsme nic nevyhráli. Tak si počkejme. Bůhví co porevolučn­í establishm­ent tradičních stran ještě vymyslí. Nechci řešit vládu, protože je údajně hotová. Poskládaná lidmi z okolí ČEZ. Dělají všechno pro to, aby nás obešli. Je to identický příklad jako v krajských volbách v Královéhra­deckém kraji, kde se koalice 8 stran proti vítězi složila za dvě hodiny.

LN Myslíte, že je početně možné sestavit koalici, ve které nebude ANO?

Já nevím, jací jsou tentokrát kmotři za Okamurou a jak se to budou snažit vyobchodov­at. Každopádně se o to budou snažit.

LN Vy si myslíte, že by si TOP 09 nebo lidovci sedli do koalice s Okamurou?

Já si nemyslím nic, ale pamatuju si, jak Paroubek s Kalouskem dělali vládu za podpory KSČM.

LN A vy vylučujete, že byste chtěl dávat vládu dohromady s KSČM a SPD? Taková lithiová koalice.

Absolutně to vylučuju.

LN Jaké jsou důvody?

Když vnímám Okamurovu rétoriku, vidím, že je to opravdu nebezpečný člověk. Je víceméně jasné, že šel do politiky kvůli tomu, aby udělal byznys. Kandidoval do Senátu, na prezidenta, snažil se dostat do Senátu tátu své přítelkyně, pak založil Úsvit, ten tuneloval, a ještě argumentuj­e lhaním, že mám mít vůči ANO směnku. Půjčil jsem hnutí bezúročně peníze a hnutí mi je postupně vrací, když má volné finance. Okamura to mohl udělat stejně. Já jsem si své- mu hnutí nefakturov­al měsíčně téměř milion korun, jak to dělal on.

LNV čem je podle vás předseda SPD Tomio Okamura nebezpečný?

Lže permanentn­ě a brutálně. Straší lidi migrací. My ji taky chceme zastavit, ale nechci, abychom vystoupili ze Schengenu, měli zase na hranicích dráty a kontroly. Já chci říci Evropě, Merkelové, Macronovi a Ruttemu, že zastavení migrace a její řešení mimo Evropu je jediná možnost, jak ilegální migraci zastavit. Je to absurdní, když Seehofer s Merkelovou jako první v rámci nové německé koaliční vlády jednají o počtu uprchlíků, dvě stě tisíc. To je dneska určující, kdo si vezme kolik uprchlíků? Je to absurdní.

My to chceme zastavit, řešit bezpečnost­ní problémy Evropy a bojovat proti terorismu. Atentátník v Berlíně zabíjel, přitom bezpečnost­ní složky věděly, že v Itálii spáchal trestný čin, ale vyhostit ho nemohly. Půldruhého milionu lidí v Evropě nedostalo azyl a měli by se vrátit tam, kde žili. Žalují evropské soudy a ty jim kvůli ochraně lidských práv vyhoví a rozhodnou, že v Evropě můžou zůstat, i když nedostali azyl. Nemají azyl, ale nemusejí odejít. To je absurdní a Evropa se jde totálně zničit. Kdo bojuje proti pašerákům migrantů? Kdo potápí jejich lodě? Nikdo. Přicházejí vesměs mladí muži z černé Afriky, kteří chtějí azyl, a pak přivést svoji rodinu, to je to, co jim pašeráci za peníze slibují. Lepší život na sociálních dávkách.

LN Řekl jste, že za Okamurou stojí kmotři. Kdo?

Nevím, ale Praha je malá a ledacos slyším. Pokud pan Okamura chce obhájit, že má všechno v pořádku, ať ukáže veškeré podíly ve firmách, kolik vydělávají, ať jako já ukáže daňová přiznání za dvacet let, která odevzdal na finanční úřad, tak jak jsem to udělal já. Ať lidi přesvědčí, že nejde do politiky kvůli penězům, protože tak to zatím vychází. On má ambice být ve vládě, chcemít ministerst­vo zahraniční­ch věcí a snaží se přesvědčit Hrad. Neříkám, že pana prezidenta, ale to jeho kontroverz­ní okolí, aby ho v tom cíli pan prezident podpořil, a pod čarou údajně naznačuje, že když to nedopadne, bude zase kandidovat na prezidenta.

LN Nepodcenil­y Okamuru všechny strany? Až do nedávné doby se proti němu nikdo moc nevymezova­l.

Ohlupuje lidi a straší je. Jak získává členy? Jde do hospody, zaplatí člověku tři piva a dá mu podepsat členství a slibuje mu levné pivo, zrušení DPH na pivo, což není vůbec možné. Neviděl jsem to, ale člověk to tak slyší. Takto prý pracuje v terénu. Je to typický populista. Ne já. Kdybych byl, nikdy nezavedu EET. To nám vzalo asi patnáct procent preferencí.

LN Jak podle vás vypadá ta už složená vláda – cituji – „Kalouska a čezáků“? Co je v ní za strany?

Je tam samozřejmě TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Aspoň tak to po Praze slyšíme.

LN Piráty nezmiňujet­e. Byl by to pro vás partner po volbách?

Piráti samozřejmě nejsou tradiční politická strana, zatím všechno kritizují a říkají, že chtějí do opozice. Ale kdyby byli schopni dát do pořádku IT všech ministerst­ev a pracovat na digitaliza­ci, já s nimi problém nemám. Jsou tam lidi, kteří vystupují celkem rozumně, na rozdíl od Okamury.

Jsem zklamaný ze STAN, pan Farský na mě osobně útočí, s ním je ztráta času vůbec diskutovat. Už v roce 2013 vyzýval lidi, aby nekupovali výrobky mojí bývalé firmy, neustále útočí, přitom jsme si byli programově relativně blízko. STAN vznikli tak, že Gazdík udělal byznys s Kalouskem a pak viděl, že TOP 09 padá, tak se zkusili svézt na lidovcích. Ani to nedopadlo, tak si pak vzali Dalibora Dědka, ze kterého média udělala za tři týdny estébáka a čerpače dotací a nakydala na něj další pomluvy. Přitom je to slušný člověk a znechuceně se na to vykašlal.

LN Volby mohou dopadnout tak, že se do sněmovny dostane až devět stran.

To bude katastrofa.

LN Co se pak bude dít? Bude paralýza, předčasné volby? Je moment, za kterým už byste ustoupil a řekl: Dobře, jednejte s ANO, já se stáhnu a nebudu mít funkci ve vládě?

Já ale nerozumím tomu, proč bych tam neměl být. Proto, že to ostatní politici říkají?

LN Víte, jaké jsou argumenty.

Že si objednali moje obvinění. Kdybych nebyl v politice, Čapí hnízdo nebo korunové dluhopisy nikdo neřeší.

LN

Argument stojí tak, že není

Narodil se 2. září 1954 v Bratislavě.

Vystudoval Vysokou školu ekonomicko­u, pak nastoupil v podniku zahraniční­ho obchodu.

V roce 1985 se stal delegátem firmy Petrimex v Maroku, v roce 1991 se vrátil do Bratislavy a stal se obchodním ředitelem firmy.

O dva roky později spoluzalož­il Agrofert, kam od roku 2013 spadá i MAFRA. Holding letos kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenskéh­o fondu.

Založil a je předsedou hnutí ANO 2011, do letošního května byl ministrem financí.

Není žádný důkaz a žádný neexistuje. Nebyl to žádný podvod. Pokud jsme právní stát, musí se to zastavit.

LN Jinými slovy říkáte, že není varianta, aby ANO skládalo koalici bez vás?

To neříkám. Ale to mám být jako Vít Bárta z Věcí veřejných, když řídil Radka Johna? A to by se vám líbilo?

LN Nejde o to, co by se nám líbilo. Jde o to, co je možné s rozložením sil ve sněmovně udělat.

To si počkejme na volby. My říkáme lidem: „Prosím vás, dejte nám šanci ukázat, že vládu budeme skutečně řídit ve prospěch občanů a úplně jinak, než jste zvyklí. Zaorálek tam sedí sedmadvace­t let, nic za ním není, jen blábolí. Je to tlučhuba, ale aspoň nekrade. Kalousek je symbol korupce. Pan Fiala z ODS, fajn, seděl ve vládě u Petra Nečase, asi určitě viděl, jak kmotři vládu zezadu řídili...

LN Budete muset ustoupit a spojit se s někým z těch, koho jste vyjmenoval, pokud budete chtít, aby se ANO dostalo do koalice.

My jsme připraveni na debatu. Oni nás odmítají.

LN Kdyby se sněmovna zablokoval­a a hrozil pat, neobáváte se situace, že by došlo na předčasné volby, ve kterých už byste nemusel vyhrát?

A Okamura vyhraje volby. To pak bude čas opustit republiku a přestěhova­t se jinam. Snad mu lidi nemůžou uvěřit, ne? Vždyť povídá bláboly. Nechci předjímat. Ať nám lidi dají maximum, ať máme šanci, jinak nás ostatní obejdou. Já jsem obeslal čtyři miliony českých domácností dopisem, ve kterém formuluji závazek, je to smlouva s občany, kde se zavazuji, co budu a nebudu dělat. Zavazuji se v ní, že budu chránit demokracii, vracet peníze lidem, hájit nezávislos­t justice atd. To je tak tvrdý závazek, že kdybych ho nesplnil, můžu se rovnou odstěhovat.

LN Kandidoval byste na prezidenta, kdybyste se nedostal do vlády?

To není funkce, která by pro nás v hnutí byla stěžejní. Já nabízím lidem, že budu premiérem, nejlepším za posledních dvacet pět let, protože jsem soutěživý typ a chci dokázat, že to budu umět líp. A že budu chodit mezi lidi, zajímat se o ně a šlapat naministry, aby pracovali.

Zaorálek tam sedí 27 let, nic za ním není, jen blábolí. Je to tlučhuba, ale aspoň nekrade. Kalousek je symbol korupce. Pan Fiala z ODS, fajn, seděl ve vládě u Nečase, asi určitě viděl, jak kmotři vládu zezadu řídili...

 ?? „Nabízím lidem, že budu premiérem, nejlepším za posledních dvacet pět let, protože jsem soutěživý typ a chci dokázat, že to budu umět líp. A že budu chodit mezi lidi, zajímat se o ně a šlapat na ministry, aby pracovali,“říká Andrej Babiš. FOTO MAFRA – DAN ?? Soutěživý premiér.
„Nabízím lidem, že budu premiérem, nejlepším za posledních dvacet pět let, protože jsem soutěživý typ a chci dokázat, že to budu umět líp. A že budu chodit mezi lidi, zajímat se o ně a šlapat na ministry, aby pracovali,“říká Andrej Babiš. FOTO MAFRA – DAN Soutěživý premiér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia