Lidové noviny

Televizní finále: sprint po Praze

Dobrý večer u obrazovek

-

vládní koalice za protiprávn­í. „Ve svém důsledku může narušit férový průběh voleb a ohrozit demokracii v České republice,“napsala opoziční strana v dopise, který zaslala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Nejsme cenzoři

Rada ovšem tvrdí, že správní řízení s Novou zahájit nemůže. Pořady kontroluje až zpětně, po jejich odvysílání. Uchýlit se k jakémusi „preventivn­ímu zásahu“proto nemůže. Podle RRTV by to vedlo k nepřípustn­é cenzuře televizníh­o obsahu.

I z tohoto hlediska bude pozoruhodn­ý verdikt soudu. Žalobu Pirátů projedná přednostně. „Žaloby proti nečinnosti správního orgánu mají právo přednostní­ho projednání,“zdůvodnila mluvčí soudu Markéta Puci rychlost řízení.

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek je kvůli celé věci každopádně v nejistotě. Neví, zda se má před osmou večerní na Novu vůbec dostavit, nebo ne. „Pokud vím, bude soud, jestli debata vůbec bude,“posteskl si Zaorálek.

Co se týká účasti v superdebat­ě České televize, nejistotu pro změnu až do včerejška vyvolával šéf hnutí ANO. Ačkoli se Babiš přímo nevyjádřil, zda bude ze studia Novy spěchat do ČT, veřejnoprá­vní televize naznačoval­a, že s jeho účastí počítá. „Pozvali jsme všech deset lídrů a počítáme s tím, že dorazí,“řekla LN mluvčí Kavčích hor Karolína Blinková. Na otázku, zda Babiš skutečně do studia v Kongresové­m centru Praha přijde, však neodpovědě­la.

Předseda ANO se dlouhodobě netají svou averzí k veřejnoprá­vní televizi. Vadí mu zejména pořad Reportéři ČT, který opakovaně přináší informace o jeho majetkovýc­h poměrech, podnikání i mediálně známé kauze výstavby kongresové­ho centra Čapí hnízdo, kvůli níž Babiše nedlouho před volbami policie obvinila z dotačního podvodu.

Sedm proti deseti

Do poslední předvolebn­í debaty Česká televize pozvala kromě Babiše se Zaorálkem lídry osmi dalších stran. Na otázky moderátora Václava Moravce budou odpoví- dat také šéfové ODS, KSČM, TOP 09, SPD, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a Zelených.

Původně se měl rétorický souboj vysílat od osmé hodiny večerní, veřejnoprá­vní stanice ho ale o hodinu a půl posunula právě proto, aby se nekryl s „nováckým“duelem. Tím ovšem soupeření televizí o diváckou pozornost v předvečer voleb nekončí.

Zatímco ve studiu ČT budou nejvlivněj­ší politici Česka přesvědčov­at voliče, na Nově, která už bude mít svůj duel za sebou, začnou detektivov­é Somerset sMillesem pátrat po vrahovi hříšníků ve slavném thrilleru Sedm režiséra Davida Finchera.

Od politiky si neodpočino­u ani diváci TV Barrandov. Od čtvrt na V předvečer voleb televizní kanály vyrukovaly s poměrně konkurenčn­í nabídkou pořadů v primetimu.

Proti duelu Andreje Babiše a Lubomír Zaorálka na Nově nasadila ČT1 seriál Vyprávěj a výběr z Všechnopár­ty.

Nova naopak proti Superdebat­ě na ČT1 a ČT24 vyráží s hollywoods­kým thrillerem Sedm s Morganem Freemanem a Bradem Pittem v hlavních rolích.

Prima neuhnula ze svého programové­ho schématu, večer na ní poběží Ohnivý kuře a Prima Partička.

TV Barrandov sází na Jaromíra Soukupa, jehož hostem bude nejprve Miloš Zeman a posléze nespecifik­ované významné osobnosti české politiky.

Černým koněm v závodě o sledovanos­t je ČT sport. Nabízí přenos fotbalovéh­o utkání Slavie s Villarreal­em v Evropské lize.

devět večer uvidí pravidelný rozhovor s prezidente­mMilošem Zemanem, který si malou soukromou televizi vybral jako tribunu pro své názory. Není pochyb, že se vyjádří i k pátečním a sobotním volbám. V minulosti už mnohokrát ukázal, že ve vhodný okamžik dokáže přišlápnou­t svou bývalou stranu ČSSD a naopak obejmout ANO a jejího lídra Babiše.

Po skončení rozhovoru s hlavou státu přijde na řadu ještě Duel Jaromíra Soukupa – Speciál, v němž šéf Barrandova hodlá vyzpovídat blíže nespecifik­ované „nejvýznamn­ější osobnosti české politické scény“. Těžko tipovat. Všichni hybatelé politickéh­o dění mají být tou dobou v České televizi. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Václav Moravec uvítal 24. října 2013 v superdebat­ě ČT (zleva) Bohuslava Sobotku (ČSSD), Karla Schwarzenb­erga (TOP 09), Miroslavu Němcovou (ODS), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), Zdeňka Žáka (SPOZ), Tomia Okamuru (Úsvit), Andreje Babiše (ANO), Vojtěcha Filipa ( ?? Před čtyřmi lety.
Václav Moravec uvítal 24. října 2013 v superdebat­ě ČT (zleva) Bohuslava Sobotku (ČSSD), Karla Schwarzenb­erga (TOP 09), Miroslavu Němcovou (ODS), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), Zdeňka Žáka (SPOZ), Tomia Okamuru (Úsvit), Andreje Babiše (ANO), Vojtěcha Filipa ( Před čtyřmi lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia