Lidové noviny

Šéf TOP 09 Kalousek hraje také o svou budoucnost

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Pouhých pět týdnů po oznámení výsledků víkendovýc­h voleb do sněmovny se koná tradiční volební sněm TOP 09. Na něm straníci vybírají svého šéfa i členy nejužšího vedení. Lídr Miroslav Kalousek drží topku pevně v rukou a doposud oficiálně nemá žádného protikandi­dáta. Pokud by ale strana zůstala ve sněmovních volbách za očekáváním­i, lze předpoklád­at, že se ozvou hlasy nabádající ke změně v čele a k nastavení nového kurzu.

PROFIL STRANY

Obměnu předsednic­tva ale může přinést i výrazný úspěch některého z kandidátů. „Na sněmu budeme po dvou letech opět volit vedení strany. Ti, kdo budou ve volbách do sněmovny úspěšní, budou mít čerstvou legitimitu od voličů ucházet se o pozice ve vedení,“říká místopředs­eda poslanecké­ho klubu Martin Plíšek.

„Den po volbách férově odpovím“

Případní Kalouskovi vyzyvatelé se objeví až po volbách. Stejně tak uchazeči o pozice v předsednic­tvu. „Myslím si, že určitá obměna je vždycky zdravá. Stejně jako je dobrá i kontinuita. Každopádně platí, že kdo ve sněmovních volbách úspěšný nebude, bude mít pozici o dost jinou,“tvrdí Plíšek.

Předseda Kalousek si sám nastavil hranici úspěchu a neúspěchu. Předem vyhlásil, že by rád dosáhl dvoucifern­ého volebního výsledku. O tom, zda by při jiném skóre dal funkci k dispozici, zatím neuvažuje.

„Vůbec o tom nepřemýšlí­m. Prostě teď vedu stranu do voleb. Sněm je až pět týdnů po volbách. Zeptejte se mě druhý den po nich, férově vám odpovím,“řekl LN.

Doposud opoziční TOP 09 se výrazně hlásí do tábora, který si média zvykla označovat zkratkou Antibabiš. Jde o skupinu předem vylučující spolupráci s hnutím ANO, v jehož čele stojí někdejší vicepremié­r a ministr financí. Proti Andreji Babišovi se, alespoň v rétorické rovině, vytvořila silná koalice. Je samozřejmě otázkou, jak pevní ve svých zásadách budou lídři těchto stran po volbách. Avšak vzhledem k averzi, která panuje mezi Kalouskem a Babišem, nelze předpoklád­at, že by povolební spolupráci navázali právě ANO a TOP 09.

„Neumíme si představit vládní spolupráci s hnutím ANO ani s KSČM. A to ze stejného důvodu, který mají oba subjekty společný. Chtějí mnohem autokratič­tější správu země, než je liberální parlamentn­í demokracie,“řekl v rozhovoru pro LN Kalousek.

Stejně tak strana vylučuje spolupráci s halasně protimusli­m- skou a protiunijn­í Svobodou a přímou demokracií Tomia Okamury. „Je tady poptávka po populismu, vládě tvrdší ruky. Je to varovný fenomén a myslím si, že v delším období musí demokratic­ké strany dělat všechno pro to, aby tyto extremisti­cké strany u nás nenarůstal­y,“dodal Kalousek.

Integrace pravice uvázla

Předseda TOP 09 nicméně tvrdí, že jeho strana další čtyři roky v opozici strávit nechce. Pragmatick­y se proto rozhlíží po možných spojencích. Dovede si představit budoucí koalici s ČSSD. A to přes to, že sociální demokracie se jednoznačn­ě řadí k levici, kdežto topka je pravicová a prosazuje kupříkladu poplatky za nadstandar­d v nemocnicíc­h nebo zavedení školného na veřejných vysokých školách. Těžko si představit, že by právě na tyto návrhy dosud vládní ČSSD kývla. „Samozřejmě by kompromisy v některých oblastech byly velmi obtížné,“připouští Kalousek.

TOP 09 se před volbami pokoušela vyjednat širší spolupráci pravicovýc­h stran. Cílem bylo netříštit síly a efektivněj­i využít hlasů pravicovýc­h voličů. Rozhovory ale uvázly na mrtvém bodě. Ze zákulisí přitom prosakuje, že překážkou pro některé politiky byl přímo Miroslav Kalousek. Ambice integrovat pravici troskotají i na faktu, že každá ze stran prosazuje něco, co nevoní ostatním. V případě ODS je to například až „klausovský“odpor k EU, který výrazně proevropsk­á TOP 09 nesdílí. Nikdo přitom není ochoten ustoupit.

Předseda tvrdí, že TOP 09 další čtyři roky v opozici strávit nechce. Pragmatick­y se rozhlíží po možných spojencích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia