Lidové noviny

Fialovu ODS znovu čeká zkouška dospělosti

- MARTIN SHABU

PRAHA „Tak třeba tento týden jsme od jednoho úspěšného podnikatel­e získali milionový dar. To jde vyloženě za předsedou,“řekl LN jeden z blízkých spolupraco­vníků předsedy ODS Petra Fialy.

PROFIL STRANY

Na konkrétním příkladu se snažil doložit, že současný lídr občanských demokratů stabilizov­al hospodařen­í strany, která před čtyřmi lety prodělala klinickou smrt. Ráda by zažila mocenský „comeback“. Ale peníze k tomu stačit nebudou.

Toho si je ostatně Petr Fiala vědom a přiznává, že nižší než dvoucifern­ý volební výsledek ve sněmovních volbách by považoval za neúspěch.

Kolují dokonce zvěsti, že by špatný volební výsledek vedl nespokojen­é straníky k úvahám o přepřahání lídra. Fialovým vyzyvatele­m by se údajně mohl stát Václav Klaus mladší, který je trojkou na pražské kandidátce.

Ani jednocifer­ný výsledek ODS nestraší

V Truhlářské ulici v Praze, kde ODS sídlí, z takového scénáře nahnáno nemají. „Vůbec se ničeho nebojím. My uspějeme. Jsme strana, která jde nahoru, a budeme mít výrazně více než v minulých volbách. Politika, kterou děláme, má ve straně podporu,“řekl v rozhovoru pro LN sebevědomě Fiala.

Jeho okolí dodává, že pro případnou volbu nového šéfa strany není splněno hned několik podmínek. Nehrozí prý, že by strana získala méně než 7,72 procent hlasů jako v roce 2013, kdy byla celostátní jedničkou ODS Miroslava Němcová. Nic nenasvědču­je tomu, že by ODS po volbách nemohla dále používat tvrzení, že je nejsilnějš­í pravicovou stranu v Česku.

Po skandálu Nagygate, kdy pro Fialu zvedlo ruku 93 procent delegátů kongresu v Olomouci, se strana vnitřně stabilizov­ala a ustaly vnitrostra­nické přestřelky.

ODS také přestala lákat politické podnikatel­e, udržela si členskou základnu i postavení na radnicích a v regionech. V loňských krajských volbách získala 9,47 procenta hlasů.

Konsolidov­ala také svoji finanční kondici. A věří si, že se letos přehoupne i přes pomyslnou desetiproc­entní hranici.

Nižší volební výsledek zároveň nemusí pro Fialu představov­at osudový zlom také pro to, že si většina straníků uvědomuje, v jak mimořádně složitém období převzal modrý tým. Mnoho lidí pochyboval­o, jestli se strana do sněmovny vůbec dostane.

Ačkoli se ODS ocitla v opozici, z politické mapy Česka zkrátka nezmizela. Fiala má ještě jeden podstatný benefit. Za čtyři roky se v souvislost­i s ním neobjevil žádný skandál, což je v domácí politice poměrně ojedinělá záležitost.

Pro Fialovo setrvání v křesle předsedy mluví také fakt, že výrazně nezasahova­l do sestavován­í kandidátek. To totiž krajští straničtí bosové nemají rádi a zásahům centrály se zpravidla důrazně brání. Někteří straníci Fialovi jeho postup naopak zazlívají. Podle nich je důsledkem této taktiky rostoucí skrytý vliv regionální­ch bosů, kteří v minulosti „modrým“značně uškodili.

Většina straníků si uvědomuje, v jak mimořádně složitém období Petr Fiala modrý tým převzal

Jako Thatcherov­á?

A jak je to s případnou léčbou ODS pomocí syna expreziden­ta Klause, o níž se někdy v kuloárech hovoří? Podle spolupraco­vníků Petra Fialy jde o těžko přehlédnut­elnou osobnost se silnými názory. V řadě ohledů se však nepotkává s míněním aktuální členské základny. Příkladem mohou být Klausovy kritické názory na EU. Vystoupení z unie si podle Fialových spojenců podstatná část členů ODS nepřeje.

Zkoušku politické dospělosti zažije erudovaný politolog Fiala už tuto sobotu. Do sněmovních voleb jde jako celostátní lídr poprvé. Sněmovní finále však napoví víc: jestli se Fiala přiblíží svému politickém­u idolu. Před zvolením do funkce předsedy ODS v Olomouci v lednu 2014 prohlásil: „Margaret Thatcherov­á byla taky ministryní školství jako já a byla ve stejném věku jako já zvolena předsedkyn­í konzervati­vní strany. Pokud mne zvolíte, půjdu ve stopách Thatcherov­é.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia