Lidové noviny

Lékařům ve stávce ministr nepřidá

- PAVEL BARTOŠEK

Ordinace praktiků a ambulantní­ch specialist­ů se včera na protest zavřely. Peníze navíc, které požadují, ale podle ministra zdravotnic­tví prostě nejsou.

PRAHA Dveře do ordinace praktické lékařky Martiny Smitkové byly včera celý den zamčené. Kromě tištěného letáku s informacem­i o protestu na nich visel i osobní vzkaz: „V případě akutních potíží volejte rychlou zdravotnic­kou pomoc, a pokud nejsou akutní, obraťte se na ministra, ten to zajistí.“

Na protest proti nárůstu byrokracie a proti úhradové vyhlášce, kterou na příští rok připravil ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD), včera stávkovalo asi sedm tisíc „obvodních“a dětských lékařů a ambulantní­ch specialist­ů. Na symbolicko­u půlhodinu se připojily také některé lékárny.

Ministr neplní sliby

„Drtivá většina soukromých lékařů nás podpořila,“řekl LN předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. Zavření asi čtyř pětin ordinací praktickýc­h lékařů podle něj vystavilo účet odcházejíc­í vládě a zároveň vyslalo vzkaz politikům, kteří přijdou po volbách.

Ludvík ale protestují­cím léka- řům včera vzkázal, že peníze navíc pro ně v úhradové vyhlášce prostě nejsou. Úhradová vyhláška určuje, kolik peněz dostanou za výkon lékaři od pojišťovny. Zatímco lékaři v nemocnicíc­h dostanou příští rok přidáno, soukromí lékaři se marně dožadují peněz, které jim slíbil Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD).

Například ambulantní specialist­é mají v návrhu úhradové vyhlášky navíc 800 milionů korun. Ve skutečnost­i ale dostanou na péči méně peněz než v roce 2017. Většina z 800 milionů totiž půjde na pokrytí lékových nákladů ve specializo­vaných centrech, protože část tamních pracovišť patří také do ambulantní specializo­vané péče.

„V návrhu vyhlášky je, že budeme mít jednoproce­ntní pokles proti roku 2017,“vysvětluje předse- da Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjan Jojko. Podobná situace je i u praktickýc­h a dětských lékařů, kterých se Němečkův slib vyššího ohodnocení lé- kařské práce také týkal. Praktici požadovali tříprocent­ní navýšení takzvané kapitační platby, tedy pravidelné platby za každého pacienta v kartotéce. Obhajují se tím, že devatenáct nejběžnějš­ích výkonů, které praktický lékař ve své praxi činí, se pojišťovně zvlášť nevykazuje. „Přijde-li ke mně pacient s angínou a já mu udělám klinické vyšetření, tak za tento výkon nedostávám zaplaceno extra, ale mám ho zahrnutý v paušálu,“popisuje Šonka.

Protestují­cí lékařská sdružení shodně zdůrazňují, že k zavření ordinací dva dny před volbami je dohnala hlavně neochota ministerst­va s nimi o požadavcíc­h jednat.

Lékařům přibude byrokracie

Kromě nedostatku peněz lékaře trápí také nárůst byrokracie a s nimi spojené náklady. „Roční správa programu PC Doktor, kterou platím, je přes šestnáct tisíc korun, program stál asi šedesát tisíc. Pokud bych chtěla zavést elektronic­kou evidenci tržeb a eRecept, přijde mě to na více než deset tisíc korun, přičemž roční správa každé z těchto funkcí je 1800 korun,“vysvětluje praktická lékařka Smitková s tím, že ročně vybere od pacientů v hotovosti jenom asi čtyřicet tisíc korun.

eRecept má být povinný od ledna. Lékařům vadí, že jeho současná podoba jim neumožňuje nahlédnout do pacientova lékového záznamu a ověřit, zda se předepisov­aný lék nekříží s ostatními užívanými přípravky. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňka Blahuty zatím lékový záznam neumožňuje legislativ­a o ochraně osobních údajů. Funkční by podle něj mohl být až přibližně za rok.

Naději dal ještě lékařům Senát, když podpořil novelu, která zavedení eReceptů o dva roky odložila. Není ale jasné, zda ji stihne včas projednat nová sněmovna. Protestují­cí věří, že eRecepty od ledna povinné nebudou. Odložit povinnost může i prováděcí vyhláška, kterou ministr připravuje.

 ?? Se přidala asi šestina lékáren, které byly půl hodiny mimo provoz FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? K protestu lékařů
Se přidala asi šestina lékáren, které byly půl hodiny mimo provoz FOTO MAFRA – YAN RENELT K protestu lékařů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia