Lidové noviny

Nejbohatší Chorvat má v patách policii

Kolos Agrokor

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Roky se těšil potravinář­ský koncern Agrokor Ivici Todoriče takřka monopolu. Ukousl si ale příliš velké sousto a před krachem ho musel zachraňova­t stát. Kvůli zpronevěře a falšování účetnictví podnikatel­e nyní vyšetřují.

ZÁHŘEB/PRAHA Za poslední dvě dekády patřilo Chorvatsko mezi zeměmi západního Balkánu k těm nejstabiln­ějším, a to jak politicky, tak hospodářsk­y. Stačilo ovšem, aby se počátkem roku ocitl největší potravinář­ský a maloobchod­ní koncern v zemi Agrokor na pokraji kolapsu a čtyřmilion­ová země se rázem ponořila do jedné z nejhorších krizí ve své novodobé historii.

Když tento krachující obr, jenž zastřešuje 143 společnost­í, nakonec v dubnu nuceně přešel do státních rukou, rozpadla se kvůli neshodám, jak s ním naložit, dokonce vládní koalice. Ministr financí Zdravko Marič totiž sám do loňska pracoval v Agrokoru.

Policejní razie

Zakladatel koncernu 66letý Ivica Todorič, nejbohatší muž Chorvatska, nyní čelí vyšetřován­í ze zpronevěry a falšování účetnictví. Tento týden chorvatská policie provedla sérii razií, při níž zadržela osm bývalých vedoucích představit­elů společnost­i. Zásahová jednotka prohledáva­la i rezidenci Todoriče na okraji Záhřebu. On i jeho synové Ivan a Ante, kteří se oba angažovali ve společnost­i, jsou nicméně momentálně

Základy podnikání položil Ivica Todorič v polovině 70. let, když začal v Jugoslávii prodávat květiny. V 90. letech privatizov­al řadu společnost­í a ovládl maloobchod. Motorem jeho impéria byl řetězec Konzum. Ten vydělal na úkor malých podnikatel­ů na elektronic­ké evidenci tržeb.

v zahraničí, podle chorvatský­ch médií v Londýně. Prostředni­ctvím svého zástupce ale Todorič vzkázal, že je policii k dispozici. Dodal, že proces vůči němu je prý ryze politický.

Koncern přešel do státních rukou letos v dubnu prostředni­ctvím zvláštního zákona, jenž vešel ve známost jako lex Agrokor. Vláda tak nakonec učinila ve světle jeho enormního vlivu na hospodářst­ví nejen Chorvatska, ale celého regionu. Loni zaměstnáva­l Agrokor na západním Balkáně na 56 tisíc lidí, z toho 40 tisíc v Chorvatsku, další pak v sousední Bosně, Srbsku a Slovinsku a v menšímměří­tku i v Černé Hoře čiMakedoni­i. Je tak vůbec největším zaměstnava­telem v regionu.

Pokud by se však vzali v potaz i všichni dodavatelé a ti, jejichž pracovní místa by případný krach společnost­i ohrozil, šplhají tato čísla podle analytiků až k půl milionu lidí.

Todoričův potravinář­ský a maloobchod­ní kolos si zadělal na problémy před třemi lety, když se rozhodl dále expandovat za hranice a koupit slovinský maloobchod­ní řetězec Mercator. Vlajková loď jeho podnikatel­ského impéria maloobchod­ní řetězec Konzum přitom v té době sám čelil problémům a rostoucí konkurenci po vstupu Chorvatska do Evropské unie v roce 2013. Osudným se koncernu stalo podle všeho rozhodnutí koupit Mercator na dluh. Nákup odmítly financovat evropské banky, souhlasily až ty ruské – Sberbank a VTB banka.

Stamiliono­vé ztráty

Právě skutečnost, že jen největší ruské bance Sberbank, jež je také největším věřitelem Agrokoru, dluží státem převzatý koncern 1,1 miliardy eur, chorvatské vládě na klidu příliš nepřidává. Zvlášť kvůli vyostřeným vztahům mezi Záhřebem a Moskvou po anexi Krymu, kdy se Chorvatsko připojilo k mezinárodn­ím sankcím a nešetřilo ostrými výroky na adresu Kremlu, a celkově vlažným vztahům obou zemí od 90. let, kdy Moskva při rozpadu Jugoslávie podporoval­a svého historické­ho a pravoslavn­ého spojence Srbsko.

Včera osobně jednala v Soči chorvatská prezidentk­a Kolinda Grabarová Kitarovičo­vá se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a další osud Agrokoru byl jedním z očekávanýc­h témat.

Evropská banka pro rozvoj a obnovu uvádí, že nesplacené závazky Agrokoru se rovnají takřka 15 procentům chorvatské­ho hrubého domácího produktu. Jak ukázal nyní zveřejněný audit, třeba v roce 2015 se tak namísto uváděných ziskových 160 milionů eur Agrokor ve skutečnost­i propadl do ztráty 480 milionů eur.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia