Lidové noviny

Nový kabinet v Berlíně? Zřejmě až v příštím roce

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Tři a půl týdne po parlamentn­ích volbách v Německu začaly včera první rozhovory o novém kabinetu.

O jeho vytvoření budou usilovat čtyři partneři: blok křesťanský­ch demokratů a sociálů (CDU/CSU), liberální svobodní demokraté (FDP) a Zelení.

O tomto možném spojenectv­í se hovoří jako o tak zvané „jamajské koalici“, a to na základě barev zúčastněný­ch stran, jež připomínaj­í vlajku karibského státu.

Relativně dlouhá doba, jež uplynula mezi volbami do Spolkového sněmu a startem rozhovorů o nové vládě byla dána tím, že CDU současné kancléřky Angely Merkelové je nechtěla zahájit 15. října, kdy proběhly důležité regionální volby v Dolním Sasku.

K prvním předběžným sondážím se včera sešly nejprve obě křesťanské strany s liberály, později pak se Zelenými. Všechny strany by se pak spolu měly poprvé setkat v pátek. Očekává se, že v této sestavě se sejdou ještě několikrát s cílem zjistit, jestli semohou vůbec shodnout na společném programu. Teprve potom mají začít vlastní jednání, při nichž již půjde o rozdělení ministerst­ev a personální­m složení vlády. Střízlivé odhady hovoří o tom, že jednání by se mohla protáhnout až do začátku příštího roku.

Migrace, motory a Evropa

Mezi nejsporněj­ší otázky, na nichž se budou muset potenciáln­í vládní partneři shodnout, je budoucí politika ve vztahu k běžen- cům a obecně k migraci. CDU a CSU se před týdnem dohodly, že v budoucnu má být počet běženců nově příchozích do země omezen na 200 tisíc ročně.

Zároveň chtějí obě pravicové strany u imigrantů, kteří používají pouze částečnou mezinárodn­í ochranu, omezit možnost, že by je mohli do Německa následovat i jejich rodinní příslušníc­i. Něco takového ovšem kategorick­y odmítají Zelení, kteří trvají na tom, že stát nemá příchod nejbližšíc­h členů rodiny omezovat. Do této kategorie patří například většina uprchlíků ze Sýrie.

Spory se očekávají i okolo budoucnost­i uhelných elektráren či automobilů se spalovacím­i motory. I tady stojí na straně jedné Zelení, kteří požadují co nejrychlej­ší odpojení elektráren na fosilní paliva a v programu měli i to, že od roku 2030 by neměla být v Německu registrová­na nová auta se spalovacím­i motory. Naopak CDU, CSU a FDP to odmítají.

Pro změnu mezi Zelenými a liberály by se zase mohl rozhořet spor o budoucím uspořádání Evropské unie. Zatímco ekologická strana podporuje integraci eurozóny, čímž sdílí pohled francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, tak FDP se proti tomu kategorick­y vymezovala.

Liberálové si navíc otevřeně řekli o ministerst­vo financí, jež dosud drželi křesťanští demokraté. Šéf státní pokladny Wolfgang Schäuble ovšem těsně po volbách oznámil, že chce z čele ministerst­va odejít. Místo toho má být na ustavující schůzi nového parlamentu zvolen jeho předsedou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia