Lidové noviny

Moravský podzim v plném proudu

Brněnský festival klasické hudby nabízí spojení experiment­u s nejvyšší kvalitou

- JINDŘICH BÁLEK

Osobitou, odvážnou a z mnoha stran zajímavou dramaturgi­i má letošní ročník festivalu Moravský podzim. Začal už 6. října koncertem pořádající Filharmoni­e Brno – ten kombinoval tradiční Janáčkovu Sinfoniett­u s díly Hannse Eislera, Alexandra Mosolova a Arthura Honeggera. A osobité kombinace klasických skladeb s novějšími díly jsou nejnápadně­jším rysem celé festivalov­é koncepce.

Zelenkovy sonáty

Jak dobře funguje, bylo možné zažít i na pondělním koncertě v Besedním domě, kde koncertova­l Ensemble Berlin Prag. Ten vzešel ze setkání našeho skvělého hobojisty Viléma Veverky a dvou neméně výrazných sólistů Berlínské filharmoni­e – hobojisty Dominika Wollenwebe­ra a fagotisty Mora Birona. Sám Veverka byl ostatně v Berlíně úspěšným stážistou a na české hudební scéně ho už mnoho let nelze přehlédnou­t. To platí i o další člence souboru, cembalistc­e Barbaře Marii Willi, ve světě staré hudby. A soubor doplňuje další člen Berlínskýc­h filharmoni­ků, kontrabasi­sta Ulrich Wolff. Soubor navazuje na dvě velké osobnosti starší generace světových hráčů – hobojistu Heinze Holligera a fagotistu Klause Thunemanna. Tito dva slavní hráči také jako první natočili všechny Triové sonáty Jana Dismase Zelenky – Ensemble Berlin Prag tak učinil letos a snímek vyjde do konce roku.

Pro pondělní brněnský program byly dvě Zelenkovy Triové sonáty – č. 4 g moll a č. 6 c moll – jakousi základnou a ideálním rámcem. A na každé je znát, že to je jeden z vrcholných Zelenkovýc­h opusů, který kombinuje polyfonick­ou práci, emocionáln­í jímavost i hráčskou virtuozitu.

Z barokní hudby zazněla po přestávce ještě Sonáta pro hoboj, anglický roh a fagot G dur J. S. Bacha, která je stavebně mírně jednodušší a má výraznější melodiku. Mezi tyto tři barokní stavební kameny byly zasazeny Invence pro dva hoboje Isanga Yuna a Trio pro soprán, hoboj a anglický roh „Amor vincit“, které pro festival zkomponova­l letos pětaosmdes­átiletý Marek Kopelent.

Nekonečný dech

Mnohostran­ný dialog dvou hobojů ve čtyřech větách Yunových Invencí ukázal jak mimořádnos­t hoboje jako nástroje, tak obou hráčů, Viléma Veverky a Dominika Wollenwebe­ra. Skladba zapůsobila jakýmsi nekonečným dechem i kompoziční vynalézavo­stí. A také v novince Marka Kopelenta bylo pozoruhodn­é, jak i ve velmi složitě koncipovan­é skladbě dovede právě hoboj k posluchačů­m promluvit.

Dlouhý program byl pro hráče na samé hraně fyzických možností, ale do kvality se to nepromítlo – a přijetí v Besedním domě bylo velmi srdečné. Lze si jen přát, aby i další projekty měly podobný ohlas a rezonanci. Jedním z nich bylo včerejší provedení Kutavičius­ova oratoria Poslední pohanské obřady v kombinaci s Kabeláčovo­u Symfonií č. 8 „Antifony“. Šlo o jeden koncert, během kterého se muselo publikum přesunout z brněnského Červeného kostela, kde zazněl Kutavičius, do katedrály sv. Petra a Pavla na Kabeláče.

Moravský podzim letos potrvá do 28. října a uzavírá ho program nazvaný Masarykovs­ké sbory. Pořadatelé ovšem dělají vše pro to, aby se tu nastávajíc­í americký šéfdirigen­t Filharmoni­e Brno Dennis Russell Davies mohl cítit jako doma aměl početné připravené publikum.

Autor je redaktor ČRo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia