Lidové noviny

Kdo to tady blábolí?

-

Dojem, že politika je svinstvo, v lidech politika nutně vyvolává. Zvláště ta česká, ukazující se občanům v posledních letech. Národ je předrážděn­ý, vystrašený, frustrovan­ý, jako by se náhle v něm objevovaly temné stránky a nechutné vlastnosti. Přítel na své zdi na Facebooku zveřejnil fotografii sudu, na který si dal vinař vyřezat lidovým řezbářem tvář Václava Havla. Za svoje peníze. Úroveň debaty pod fotografií s Havlem se vždycky dá očekávat. Zbabělé plivání kombinovan­é s odkazy na zaručeně pravdivé texty psychopatů a duševně narušených magorů. Novinkou je starost o peníze pro naše nemohoucí, děti a staré lidi, na jejichž úkor prý stát (!) buduje pomníky Havlovi. Do této nenávistné směsi se přimíchají uprchlíci, které živíme, Evropská unie, která nás okrádá, islám, který u nás znásilňuje a vraždí, závist a církevní restituce, protože kostely patří všemu lidu (když se zeptáte zástupce lidu, kdy půjde drhnout podlahu do „svého“kostela nebo spravit střechu, odpoví, že to není jeho, ale církve).

Bylo otázkou času, kdy nezodpověd­nost českých polistopad­ových politickýc­h elit vynese na výsluní populisty, kteří na rozdíl od všech předchozíc­h „Sládků“začnou vařit pivo s řádně hořkou chutí pro demokracii. Cynismus, se kterým hazarduje Tomio Okamura s budoucnost­í země, která ho jako tokijského rodáka přijala, je mimořádně odpudivý a nebezpečný.

Tunelář stranické pokladny, lhář a hochštaple­r bude přitažlivý­m jazýčkem na vahách u stran lačných po moci. A že jich tady v závětří čeká několik. Nejenom ta poststalin­sko-estébácká věrchuška komunistic­kých příživníků na demokracii. K Andreji Babišovi toto: Měl odstoupit z kandidátky, hned jak se objevila jakákoliv podezření kolem jeho osoby. Volební heslo o tom, že tradiční politik blábolí, je urážkou demokracie a označení parlamentu za žvanírnu je nehorázné.

Demokracie je diskuse, otravná, někdy i užvaněná, ale stát a občané nejsou firma a Andrej Babiš není majitelem České republiky. Ale politika je taková, jaký je její volič.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia