Lidové noviny

Rakká – a dál?

V Evropě pád metropole IS velké oslavy nevyvolal

-

Hledáte-li argument, na jakém se shodnou lidé znepokojen­í migrační kalamitou, najdete tento: k hlavním motorům průšvihu patří násilí a války ve zdrojových oblastech. S tím souhlasí široké spektrum od zelených až po pravicové radikály. Pak ale překvapí téměř nezájem, jaký vyvolává zpráva o dobytí syrského města Rakká. Toho města, které v roce 2014 obsadili džihádisté Islámského státu a učinili z něj svou metropoli. Padne-li metropole nepřítele, bývá to důvod k oslavám, bilancím i plánům do budoucna. Leč v případě pádu Rakká takové atributy schází. Čím to?

Představa, že Rakká může být jakýmsi Stalingrad­em ve válce s IS, byla přehnaná (jako už v červenci představa o této roli při dobývání Mosulu v Iráku). Jistě, nikdo z těch bojišť nedělal paralelu. Už proto, že právě v těchto situacích se ukazuje, že má smysl hovořit o „takzvaném Islámském státu“. Není to stát, který by mohl uzavřít nějakou dohodu, natož podepsat kapitulaci. Ale přes to vše by měl být jeho pád zlomem ve válce s IS, podobným, jakým byla porážka u Stalingrad­u pro válku s nacismem. Jenže to neplatí.

Město Rakká dobyly syrsko-kurdské (přesněji řečeno sunnitsko-kurdské) milice SDF, nikoliv regulérní vojáci syrské, americké či ruské armády. Američané poskytli jen leteckou podporu a specialist­y, nic víc. Už z toho plyne pořadí priorit i výsledek. Každý, kdo viděl nějaký dokument o Stalingrad­u, zná záběry nekonečnéh­o proudu zajatců, jejichž zbytky se vrátily do Německa až deset let po válce. V Rakká nic takového nebylo. IS není stát, neuzavřel by dohodu o kapitulaci, ale rád se dohodne na evakuaci svých bojovníků výměnou za rukojmí. Proto vítězové obsadili město, jež sice tři roky ztělesňova­lo Islámský stát, ale nezajali téměř žádné islamisty.

Znamená takové vítězství „stalingrad­ský“přelom ve válce s IS? Míří k uklidnění na Blízkém východě? Může tlumit chutě kmigraci? Těžko. Snad i proto se pád města Rakká na Západě nijak zvlášť neslaví. Tu radost si dopřávají jen místní lidé a syrsko-kurdské milice. Na argumentu, že války v Sýrii a Iráku patří k hlavním motorům migrační kalamity, se shodne většina Západu. Ale téže většině začíná docházet, že migrace sílí i z území, kde se žádné války nevedou. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia