Lidové noviny

O ICT tématech umí Piráti více než mluvit

-

Dovolte mi se ohradit, v podstatě mě spíš mrzí, jakých nepravdivý­ch osočení jsem se v textu pana redaktora Klesly Prolhaní Piráti (LN 18. 10.) dočetl. Autor v perexu nekompromi­sně predikuje straně neslavný osud, v textu pak bez zásadní znalosti našich aktivit na poli internetu a řady pirátských legislativ­ních bojů napadá nejen Piráty, ale i mě osobně.

„Dredatý šéf Pirátů – frajírek, který se ohání moderními tématy, o kterých umí pouze mluvit,“dočetl jsem se. Nevím, jaké má pan redaktor se mnou zkušenosti. Přes 15 let pracuji v oboru ICT na pozici funkčního architekta na velikých projektech ve firmách, jako je Monster Worldwide, T-Mobile, MobilCom a další, přednáším na konferencí­ch o architektu­ře, bezpečnost­i a dalších tématech, z informační vědy mám dva doktoráty. Právě technologi­ím a jejich využití v oblasti digitaliza­ce státní správy a obraně internetov­ých svobod se věnuji velmi aktivně skrze Piráty.

Pirátský program Černé na bílém 2017 v sobě nese podstatné a nutné kroky týkající se sítě i technologi­í a ochrany uživatelů před ztrátou dat. Na všech 14 oblastech, které kopírují agendu ministerst­ev, plus 1, která je rovnou vytvořena pro ministerst­vo informatik­y, které má sejmout nekompeten­tní a převážně korupční individuál­ní řešení digitaliza­ce státní správy z ministerst­ev, Piráti spolu s odborníky pracovali od prosince loňského roku. Mrzí mě, že autor kritizuje program a nepravdivě píše, že ho sepsal externista. Zcela ignoruje desítky dokumentů, které program doprovázej­í včetně článků i tiskových zpráv, jež komentují naše reálné aktivity.

V rámci posledních čtyř let jsme se postavili v zájmu občanů zcela zásadně proti nápadům pana Chovance cenzurovat nepohodlné příspěvky na internetu, ostatně na demonstrac­i Pirátů dorazily stovky lidí. Zastavili jsme nápady pana Gazdíka na zrušení předplatný­ch SIM. Zcela jasně jsme vystoupili proti záměrům přihrát 14 miliard eurodotací na vysokorych­lostní internet vybranému operátorov­i. Dodali jsme oponenturu k zákonu o kybernetic­ké bezpečnost­i. Zavedení cenzury ministerst­vem financí, které dalo právo blokovat online stránky pouhým úředníkům, jsme přes desítky konferencí a hodin práce dostali spolu se senátory a iniciativo­u Přichází cenzor až k Ústavnímu soudu. Stejně tak Piráti aktivně řešili novelu zákona o vojenské rozvědce (iniciativa Přichází rozvědka), která umožňuje šmírovat prakticky celý český internet. V praktickýc­h aplikacích jsme předvedli, že umíme spustit systém, který umožní lidem zakládat firmy za jeden den z webové stránky, a spustili funkční prototyp urad.pirati.cz.

Problemati­ku digitálníc­h platforem jsme řešili na osobní schůzce s ministrem Ťokem, reflektují­ce evropskou legislativ­u. Piráti dokonce jako jediná strana předložili teze k věcnému návrhu zákona o sdílené ekonomice.

Ačkoliv zde primárně reaguji na kritiku týkající se IT, Piráti v krajích, Senátu, zastupitel­stvech a snad brzo ve sněmovně již řeší a i nadále řešit budou témata z celého spektra společnost­i. Máme vypracovan­ou reformu nejzásadně­jšího zjednoduše­ní daní, v prvním roce po zavedení snížíme daně z práce o 1,6 procenta. Řešíme sociální témata, důchody, neziskové samosprávn­é zdravotní pojišťovny či mezinárodn­í politiku. Piráti jsou liberální evropská strana, která nabízí komplexní program, a proto se i k celé škále těchto agend vyjadřujem­e. Že musí být zachovány svobody a práva na soukromí nejen online, je snad jasné. IVAN BARTOŠ

Piráti již řeší a i nadále řešit budou témata z celého spektra společnost­i

 ?? Předseda České pirátské strany ??
Předseda České pirátské strany

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia