Lidové noviny

Dívejte se, co kdo dělá, nejen říká

-

Dovolte mi reagovat na článek Prolhaní Piráti (LN 18. 10.), který se věnuje digitálním tématům. Voliči by se měli podívat, která strana skutečně za poslední čtyři roky pro naši digitální ekonomiku, a tedy budoucnost něco udělala. Ti, kdo se k tomu teď na poslední chvíli před volbami hlásí, jako Piráti, to ale rozhodně nejsou.

Digitální ekonomiku jsme si stanovili jako prioritu v programové­m prohlášení vlády a jako první v historii naší země jsme celé volební období spolupraco­vali s digitálním sektorem. Především na zaměření veřejných výdajů na vědu a výzkum, na konkrétní potřeby našich firem – ať už se jednalo o kybernetic­kou bezpečnost, big data, nová digitální řešení, internet věcí, umělou inteligenc­i, nebo další priority průmyslu. Usilovně jsme bojovali za rozvoj rychlých internetov­ých sítí do regionů, ve finále ho bohužel zablokoval­a sociální demokracie. Byla to naše vláda, která vytvořila funkci digitálníh­o koordináto­ra a jmenovala pana Ondřeje Malého, který se bil jako lev o práva spotřebite­lů a proti vysokým cenám mobilních tarifů. Pamatujete si, že by v té době zazněl pirátský nebo jiný opoziční hlas?

Témata nikoli široce populární

Křesťanští demokraté u nás jako jediní otevírají témata, která se řeší v Evropě a u nichž hrozí, že o nich v Česku budeme mluvit, až bude příliš pozdě. Není to široce populární, nedostanet­e se na titulky novin, ale my dáváme přednost dlouhodobé a poctivé práci. Poslední příklad je snaha, aby české digitální firmy měly stejné podmínky jako nadnárodní giganty. A právě to dnes neplatí a hrozí monopol internetov­ých gigantů typu Google nebo Facebook. Netýká se jich žádná národní legislativ­a. Neodpovída­jí za jimi šířený obsah; pokud umožní šíření fake news, černé propagandy, nenávisti nebo pomluv, nehrozí jim žádné sankce. Přestože zde vytvářejí miliardové zisky, neplatí pořádně daně. Proto se připojíme k iniciativá­m v EU a budeme prosazovat přijetí antimonopo­lní a mediální legislativ­y, která narovná podmínky v internetov­ém podnikání s informacem­i a reklamou.

Byli jsme to my, kdo v posledních letech digitální témata řešil, a to nejen v Česku, ale i na evropské úrovni díky našim aktivním europoslan­cům. Navrhujeme vznik ministerst­va, které bude řešit digitální agendu, máme jasné kroky, jak postavit pořádné digitální služby státu, ale hlavně pomoci našim digitálním firmám.

Musím bohužel souhlasit s tím, že Piráti spíše mluví, než pracují, nepřidali se k nám a nepomohli. Reálně nic neudělali ani tam, kde jsou již v politice funkční, jako je tomu v hlavním městě. Dlouho předvídané, leč neřešené otázky sdílené ekonomiky, firem Uber a Airbnb, nejsou dobrou vizitkou ani Pirátů, ani v Praze vládnoucíh­o ANO.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia