Lidové noviny

Za stamiliony chce Plzeň dobýt Asii

Největší tuzemský výrobce piva Prazdroj rozšiřuje výrobu, hlavně pro export. Kapacitu pivovaru zvýší o třetinu

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Až o třetinu oproti současnému stavu vzroste kapacita výroby značky PilsnerUrq­uell v plzeňském pivovaru. Lídr českého trhu rozšiřuje provoz varny a postaví i deset nových vysokokapa­citních CK tanků pro zrání piva. Nový majitel Plzeňského Prazdroje japonský koncern Asahi tak začal naplňovat plán, o němž mluvil už v létě po převzetí české jedničky a pivovarů v dalších čtyřech zemích – posílení pozice v cizině a hlavně na asijských trzích.

Rozšíření technologi­e se netýká pivovarů v Nošovicích a Velkých Popovicích, které také spadají pod Prazdroj, ale značka Pilsner Urquell se v nich nevaří. Podle informací mluvčí skupiny Jitky Němečkové vyjde nová investice zhruba na 11 milionů eur, tedy kolem 283 milionů korun.

Větší varna pomůže exportu

„Investice bude dokončena v dubnu příštího roku a umožní navýšit výrobu značky Pilsner Urquell oproti současnému stavu o třetinu na 3,5 milionu hektolitrů ročně,“uvedla Němečková.

Zvýšení produkce se příliš neprojeví na domácím trhu, kde spotřeba piva na hlavu delší dobu spíš stagnuje. Investovan­é stamiliony mají pomoci hlavně exportu, který v celé pivovarnic­ké branži dlouhodobě roste.

„Hlavním cílem nynější investice je využití potenciálu piva Pilsner Urquell pro export zejména na asijské trhy. K nejatrakti­vnějším zemím patří Jižní Korea, kde loni vypili 118 tisíc hektolitrů piva z Prazdroje, ačkoli je tam běžné v hospodě za půllitr piva Pilsner Urquell zaplatit v přepočtu i 500 korun,“říká Němečková.

Posílení exportu z rozšířené varny se mimo jiné týká i Japon- ska, tedy domovské země vlastníka Prazdroje a celé evropské pivovarnic­ké skupiny ABEL (Asahi Breweries Europe Ltd), která spojuje nově ovládnuté pivovary v Česku, Polsku, na Slovensku, vMaďarsku a Rumunsku a je součástí celého koncernu Asahi. „V roce 2018 bychom chtěli předat distribučn­í síť pro export plzeňského piva i některých dalších značek z naší nové skupiny do nejlepších rukou. A posílit tak superprémi­ové značky společnost­i ABEL na japonském trhu,“vyjádřil se už v červnu Grant McKenzie, marketingo­vý ředitel společnost­i.

Produkce celého pivovarnic­kého oboru v Česku roste každoročně, loni o necelá dvě procenta na 20,5 milionu hektolitrů, ale na domácím silně konkurenčn­ím trhu se zvyšuje prodej pomaleji. Pivovary tak rostou hlavně díky posilování exportu. Do ciziny vyvezly loni rekordní 4,4 milionu hekto- litrů, což je o 4,5 procenta víc než v roce 2015.

Nejvíc se české pivo vyváží na Slovensko – zhruba 1,1 milionu hektolitrů, ze zemí mimo Evropskou unii je největším odbytištěm Rusko s necelými 180 tisíci hektolitry. Do Japonska vyvezly loni naše pivovary pouhých 2,2 tisíce hektolitrů piva.

Prazdroj, který loni vyrobil v Česku na osm milionů hektolitrů piva, roste v exportu dvoucifern­ým tempem. Není ale jediný, kdo u nás potřebuje výrazně navýšit kapacitu.

Miliardy v Budvaru

Vážnější situaci musí řešit například Budějovick­ý Budvar, jehož loňská produkce 1,61 milionu hektolitrů je už na hranici kapacity. Do jejího rozšíření k úrovni alespoň dvou milionů hektolitrů vloží Budvar do roku 2020 na dvě miliardy korun.

Rozsáhlé investice pivovarů se v poslední době týkají především technologi­e stáčení piv do stále oblíbenějš­ích plechovek. Plzeňský Prazdroj takto utratil 340 milionů, protivínsk­ý Platan ze skupiny Pivovarů Lobkowicz zhruba 130 milionů, sto milionů vydaly Svijany.

Další pivovary, třeba Budvar nebo malé Vratislavi­ce, uskuteční modernizac­i či novou výstavbu těchto stáčíren v příštím roce, jiné – jako třeba Staroprame­n nebo Krušovice ze skupiny Heineken – modernizov­aly své plechovkov­é provozy už předloni.

 ?? Nový japonský vlastník Prazdroje plánuje s prémiovým ležákem proniknout na východ. Na snímku pražská pivnice U Zlatého tygra. FOTO ČTK ?? Pivní kultura na export.
Nový japonský vlastník Prazdroje plánuje s prémiovým ležákem proniknout na východ. Na snímku pražská pivnice U Zlatého tygra. FOTO ČTK Pivní kultura na export.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia