Lidové noviny

Éra levných peněz končí. Řadu firem to zaskočí

- PETR KAIN

PRAHA Plných 69 procent z pěti set oslovených podniků je spokojeno se stavem ekonomiky. Souvisí to i se zjištěním, že polovina z nich zaznamenal­a v 3. čtvrtletí růst poptávky po své produkci.

Zvlášť malé a střední podniky nicméně podle ČSOB podceňují riziko, které pro jejich podnikání představuj­í rostoucí úrokové sazby. Jak vyplývá z údajů banky, dlouhodobé investiční úvěry má více než 80 procent jejích velkých firemních klientů, ale pouze 40 procent středních amenších firem. Éra levných peněz přitom podle představit­elů banky jedno- značně končí. „Česká národní banka začala poměrně razantně zpřísňovat měnovou politiku, cena peněz půjde nahoru, kurz koruny zpevňuje a hledání nových zaměstnanc­ů ochotných pracovat za donedávna běžnou mzdu je stále obtížnější,“upozornil hlavní analytik ČSOB Martin Kupka.

Na finančních trzích podle představit­elů banky ostatně již nyní dochází ke zvyšování střednědob­ých a dlouhodobý­ch sazeb pro zajištění. A může být hůř.

„Úrokové sazby mohou firmy nepříjemně překvapit výrazným růstem, což může mít za následek zdražení firemního financován­í. Podle mne je poslední správná doba, kdy mohou zásadně investovat do změny struktury, v níž fungují a udělat technologi­cký krok vpřed. Jinak se během několika let mohou ocitnout v situaci, kdy budou výrazně neefektivn­í a jestli je mezitím tlak na růst mezd dostane do situace, kdy budou méně ziskové, nebo dokonce ztrátové, tak na takové investice už nebu- dou mít čas,“říká Ján Lučan, vrchní ředitel korporátní­ho bankovnict­ví ČSOB. Kdyby se sazby ČNB dostaly na úrovně kolem tří procent, pak by podle něj firmy při dlouhodobě­jších úvěrech potřebných na zásadní technologi­cké změny měly úrokové sazby na úrovni pěti až deseti procent. Na to by řada společnost­í neměla.

To by mohl být problém pro celou českou ekonomiku, jelikož tuzemské firmy dostatečně nevyužily éru levných sazeb posledních let. Jejich investice nerostly dostatečný­m tempem, a mohly by tak ztrácet konkurence­schopnost.

V brzké budoucnost­i by se menším podnikům mohla vymstít i jejich neochota zajišťovat se proti výkyvům kurzu koruny ve vztahu k euru na devizových trzích. Zajištění proti kolísání koruny vůči euru má podle ČSOB jen 15 procent malých a středních firem, dalších osm procent o něm uvažuje. Osmatřicet procent uvedlo, že o zajištění neuvažuje, a zbylých 39 procent kurz koruny k euru nesleduje.

České firmy jsou spokojené s ekonomicko­u situací a na budoucí rizika se často nepřipravu­jí. Vyplývá to z výsledků šetření ČSOB Index očekávání firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia