Lidové noviny

Češi mají rádi teplé bílé světlo

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Nejen příkon, ale i světelný tok, lumeny, index podání barev či chromatičn­ost – to je jen ukázka z řady parametrů, které dnes najdete na krabičkách různých typů moderních žárovek. Od bruselskéh­o zákazu těch klasických před osmi lety výběr světelných zdrojů není jednoduchý.

Doma i v zaměstnání není důležitá jen samotná intenzita osvětlení, ale především nálada, kterou zvolený zdroj světla navozuje. Jinou žárovku volíme pro práci a další zase pro chvíle domácí pohody, ať už při trávení času společně s rodinou, nebo o samotě nad otevřenou knížkou.

Než se začneme rozmýšlet, jakou barvu a intenzitu od žárovky chceme, musíme zjistit, do jakého svítidla zdroj pořizujeme. Správný výběr žárovky totiž začíná u patice. Základními závity jsou typy E14 a E27. Úzký závit E14 je určen pro menší žárovky, jimž se přezdívá miňonky. Naopak větší závit E27 je určen pro výkonnější světelné zdroje a je typický pro lustry a přímá osvětlení. Běžnými paticemi bývají G10 a G5.3, kde číslo označuje rozpětí kolíčků.

Klasické žárovky byly zakázány nařízením Evropské unie již v roce 2009 kvůli ekologické zátěži. Ty totiž, jak už samotný jejich název napovídá, na světlo využívají pouhých pět procent dodané energie, zbytek se mění na teplo. Přesto je stále možné si klasickou žárovku pořídit. Výrobci evropské nařízení obcházejí označením žárovek za „tepelný zdroj“.

Obliba baňatých žárovek mezi lidmi stále přetrvává. „Prodám plný kufr starých žárovek,“píše se v inzerátu na online bazaru. A není jediný. Kulatou žárovku s typickou vidlicovit­ou spirálou nabízejí za desítky korun. Výhodou klasických žárovek je barevné podání v příjemně lehce žluté. Místo si najdou v lustrech v obývacích pokojích, v ložnicích a dětských pokojích. K dalším plusům patří okamžitě plná svítivost.

Úsporka, nebo ledka?

Mnohem úspornější jsou ale LED žárovky, které nejen mnohem méně „topí“, ale i jejich životnost je mnohem delší. Klasická žárovka vydrží svítit asi tisíc hodin, některé „ledky“ale až 25krát déle.

Nevýhodou levnějších LED modelů je nepříliš kvalitní podání barev. Důležitým faktorem je u ledek také materiál, z něhož je vyrobeno tělo žárovky. Vhodný je hliník, který zajistí kvalitní odvod tepla a prodlouží tak životnost světelného zdroje. Naopak horší je v této funkci plast a porcelán.

„Výrobci uvádějí, že LED žárovky mají zhruba o 90 procent nižší spotřebu a vydrží až dvacetkrát déle. Proto je jejich pořizovací cena vyšší. Avizovaná životnost je v řádu desítek let, návratnost investice je podle zátěže v řádu měsíců,“řekla LN Patricie Šedivá, mluvčí prodejce Alza.

Na trhu jsou i halogenové žárovky, jejichž účinnost je oproti těm klasickým přece jen lepší. Zaručují téměř okamžitý náběh na plný svit, jejich nevýhodou je ale vysoké přehřívání.

Kompaktní zářivka, takzvaná úsporka, zase paticí a tvarem sice připomíná běžnou žárovku, oproti ní ale ušetří asi 80 procent energie a zaručuje delší životnost (přibližně desetináso­bnou). Její nevýhodou je pomalý náběh na plný výkon, kvůli čemuž se nehodí do místností, kde se rozsvěcí na krátké intervaly.

Srovnání životnosti jednotlivý­ch zdrojů světla

Podle Alexandry Čermákové, manažerky nákupního rádce Heureka, jsou na internetu nejpopulár­nější LED žárovky. „Nejčastěji Češi na internetu sahají po žárovkách teplé bílé barvy, které se pohybují v cenovém rozpětí od 40 do 120 korun,“uvedla Čermáková.

Cenu světelného zdroje ovlivňuje především použitá technologi­e a svítivost neboli světelný výkon, ale také tvar. „U otřesuvzdo­rných žárovek začínáme na cenách 19 korun, vysokovýko­nné LED žárovky netradiční­ch tvarů stávají přes 350. U LED zářivkovýc­h trubic ceny přesahují 700 korun,“uvedl produktový manažer prodejce Euronics Petr Šimek.

Náladu určuje teplota

Kromě světelného toku, tedy jak hodně bude žárovka svítit, je důležitá i její chromatičn­ost neboli barevnost. „Do obývacích pokojů, dětských pokojíků, ložnic či jídelen doporučuje­me používat teplé zdroje světla, vytváří příjemný pocit tepla, klidu a relaxace,“vysvětluje Iva Pavlouskov­á ze společnost­i Datart. „Do koupelny doporučuje­me volit osvětlení s teplotou neutrální bílé. Vytváří pocit čistoty a také se nejvíce přibližuje dennímu světlu. Na místech, kde se potřebujet­e soustředit a dobře vidět, typicky v pracovně, dílně či u pracovní plochy v kuchyni, se hodí světlo studené.“

Chytré žárovky mohou posloužit i jako kamery s nočním viděním

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia