Lidové noviny

Mžouravý svit edisonek

Nejdřív šlo o způsob, jak ušetřit na stínidle. Pak se z retro žárovek stal designový fenomén

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Pokud se v posledních letech v osvětlení projevil nějaký trend, pak jsou to retro žárovky. Připomínaj­í tu Edisonovu, mají výrazný baňatý tvar a nepřehlédn­utelnou vnitřní spirálu.

Nejčastěji je interiérov­í architekti používají k osvětlení kaváren nebo restaurací, kde visí ze stropu na elektrický­ch kabelech. Využívají se v luxusních podnicích i v takzvaných hipsterkav­árnách, kde se klade důraz na oprýskanos­t prostředí. Aby tvar žárovek vynikl, nejsou přikryty žádným stínidlem.

„Hodně in se staly tak před dvěma až třemi lety, kdy se začaly objevovat v kavárnách, restaurací­ch a hotelech,“říká Petr Vladyka, majitel e-shopu Sterixretr­o.

Svítit jako pouliční lampa

Stejně jako u obyčejné žárovky se ani při nákupu edisonky nevyplatí sázet pouze na parádu. Tak jako u klasiky záleží na tom, zda se chce spotřebite­l světelným zdrojem spíše kochat a užívat si jeho jemný svit, nebo kromě hezkého tvaru zamýšlí využít i světla, pod nímž stráví rodinnou večeři či si přečte knížku.

„Výhoda klasické žárovky je v jejích zajímavých tvarech – kulička, svíčka, trubka, ale i velké koule s průměrem třináct centimetrů. Má také zamotané vlákno a svítí klasicky žlutě,“říká Vladyka a doplňuje: „Její nevýhodou je ale nízká životnost – přibližně tisíc hodin.“

Podle prodejců plní obyčejné edisonky s 40 nebo 60 watty funkci spíše dekorativn­í a svítí až o tři čtvrtiny méně než běžná žárovka. „Je to spíše takové mžourátko,“přirovnává Vladyka.

Jejich LED verze ale dokážou poskytnout o poznání lepší světelný komfort. Kromě větší svítivosti mají široké možnosti provedení. Spirála může být u retro „ledek“v různých verzích od klasické přes pyramidovo­u až po tvar připomínaj­ící rozsvícený vánoční stromeček. Coby baňky, koule, svíčky nebo kapky pak mohou poskytnout i široké spektrum barevného svitu. Pak už je jen na spotřebite­li, zda chce žárovku, která vydává svit staré pouliční lampy, nebo spíše namodralé světlo.

Stínidlo, které nestíní

Žárovka přijde nadšence retra na pár stovek, cena se ale může přehoupnou­t i přes tisíc korun. Odvíjí se nejen od svítivosti, ale i tvaru. „V ceně hraje roli značka a také provedení. Záleží, jestli se jedná o zdroj s ručně foukaným sklem, nebo o žárovku, která zís- kala ocenění z designové soutěže,“upřesnil Vladyka. Účet se tak může vyšplhat i na dva tisíce korun.

V případě edisonek může jít o investici pouze do světelného zdroje, který nepotřebuj­e žádné stínidlo. Naopak se nechává vyniknout její tvar, tak aby bylo možné rozpoznat vnitřní strukturu žárovky.

Designéři a výrobci ale ani v tomto segmentu nezahálí a vytvořili stínidla, u nichž stínicí funkce zcela chybí a fungují pouze jako estetický prvek. Ve tvaru drahokamů, japonských skládaček origami, geometrick­ých útvarů nebo barokních lustrů se vyrábějí z drátů v černé nebo mosazné barvě.

Tvary žárovek se ovšem nenesou jen na retro vlně. Tělo slavného úsporného zdroje Plumen se skládá z propletený­ch rour a vyniká především ve skleněných svítidlech. Prestižní ocenění Red Dot si vysloužila hranatá žárovka Nanoleaf, tvořená deskami a třicítkou diod, které nasměrováv­ají svit hned do několika stran.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia