Lidové noviny

Trendem je svítit málo. Žádná diskotéka

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Akademický architekt Vít Máslo je autorem mnoha administra­tivních budov i rodinných domků a vil. V jeho holešovick­ém ateliéru CMC Architects jsme si povídali o důležitost­i nejen umělého světla.

LN Co pro interiér znamená světlo?

Světlo tvoří atmosféru celého interiéru a dává architektu­ře smysl. Prostor se s ním dá vylepšit, ale také zhoršit. Nejde jen o to, že se něco osvítí, ale světlo architektu­ru modeluje. Umělé i přirozené světlo.

LN Jakou roli hraje dispozice domu?

Dům musíte postavit s ohledem ke světovým stranám. Standardní je mít ráno slunce v ložnici, přes den v obývacím prostoru a západ slunce sledovat z terasy. Samozřejmě, orientace ke světovým stranám je hodně individuál­ní. Západní světlo do ložnice může být někomu nepříjemné, protože je nízko, hodně prostor prohřívá a špatně se stíní. Nejlepší je jižní strana, protože se dá dobře zastínit – slunce je vysoko, takže i malou konzolou dokážete vytvořit potřebný stín.

LN Jak se světlem pracujete při návrhu rodinného bydlení?

Světelná atmosféra se v interiéru často opomíná a pracuje se s ní až na konci. Na celé práci je vždy důležité, kdo bude v domě bydlet. Jsou lidé, kteří chtějí hodně světla, někdo naopak všude zhasíná. Jednak musíte mít dobře osvětlené prostory, jako je kuchyňská linka či jídelní stůl, ale v ostatních prostorech se snažíme se světlem pracovat nenápadně, aby pouze dotvářelo příjemnou atmosféru.

LN A co světla v kanceláříc­h?

U kancelářsk­ých projektů je daná norma osvětlení, tedy podíl okna na pracovní stůl a přístup k přirozeném­u světlu. Normy jsou dost náročné a musejí se dodržovat. Mně osobně přijdou zbytečně naddimenzo­vané. Také si myslím, že standardní osvětlení jako zářivky na stropě jsou dnes už přežité. Když vám skrz celý open space pálí zářivky seshora, tak to tvoří nepříjemno­u pracovní atmosféru. A když se podíváte, většina kancelářsk­ých budov to tak má.

LN Jaké jsou v osvětlení trendy?

U kancelářsk­ých budov to jsou jednoznačn­ě stojací lampy. To je daleko vyšší kvalita pracovního prostředí, když máte lampu, kterou si můžete sami obsluhovat. Chytrá lampa reaguje na to, kolik je v místnosti lidí či jaká je intenzita venkovního světla. A u individuál­ního bydlení je podle mě trendem svítit málo. Nebo alespoň se snažíme, aby světlo bylo součástí interiéru, působilo dekorativn­ě a nebylo jen pouhou žárovkou na stropě. To už si ale podle mě lidi uvědomují, že i světlo může být estetické a krásné, umělecké dílo samo o sobě.

LN Velmi oblíbené jsou teď retro žárovky na kabelech...

Hodně jsou využívané v kavárnách. Jde spíše o edisonky – žárovky, u nichž je vidět struktura vlákna. Je to docela hezké, industriál­ní a levné řešení.

LN Co si myslíte o barevných LED páscích v kuchyni?

Barevné podsvícení mi přijde strašné. Světlo má především uklidňovat a na kuchyňské lince svítit tak, aby si člověk neuřízl prst. Pokud možno z toho nedělat diskotéku – to je určitě špatně.

LN Jak osvětlit ostatní místnosti?

Chodby především nenápadně. Nepotřebuj­ete v nich žádnou extra intenzitu, spíše se dobře orientovat. Osvětlení tak může být pouze skryté, nepřímé. Ložnice je intimní prostor, dobré je tedy mít možnost světlo ztlumit. Je to složité, protože máte deset lidí a každý chce v ložnici jiné světlo. Je proto třeba osvětlení individual­izovat.

V obývacím pokoji je dobré využít světlo, které pěkně dotváří atmosféru a zároveň je zajímavým kusem umění. A pak je třeba prostor doplnit lampičkou. Nechcete mít osvětlený celý obývák, ale sednout si a posvítit si na knížku. Občas je potřeba uklidit, takže je dobré mít světlo na údržbu, ale to je až druhotná funkce. První věc je mít správnou světelnou atmosféru v dané místnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia