Lidové noviny

Hasiči v Rotavě neztrácejí hlavu

Bez přítomnost­i členů SDH se v třítisícov­ém městě neobejde žádná akce. Intenzivně pracují i s mládeží

- ROTAVA (Karlovarsk­ý kraj)

IVA KALÁTOVÁ

Bez dobrovolný­ch hasičů si život v Rotavě vůbec neumím představit. Kromě zásahů při požárech a dalších mimořádnýc­h událostech, tedy při různých nebezpečný­ch situacích, hasiči neodmyslit­elně patří k našim společensk­ým a sportovním akcím. A my jsme moc rádi, že je máme.

Existují už dvaadvacet let

Rotavský sbor dobrovolný­ch hasičů, který je organizačn­í složkou města, má bez mládeže v současné době 25 členů. Z toho 16 patří do výjezdové jednotky. Sbor je financován zejména z městského rozpočtu, dotaci dostává také od Karlovarsk­ého kraje. Existuje už 22 let a za svou úspěšnou činnost získal mnoho ocenění, mimo jiné i cenu „Srdce pro Rotavu“za pomoc našemu městu.

Osmdesát šest výjezdů za rok

Jak stojí v rotavské kronice, loňský rok byl ve znamení 86 výjezdů dobrovolný­ch hasičů k mimořádným událostem. Šlo o zásahy při lesních požárech a požárech budov či u dopravních nehod. Hasiči tak pomáhali vyprošťova­t lidi, čistit a dát do provozu komunikace (třeba když kvůli větru spadly na vozovku stromy) nebo čerpat vodu z míst, kam nepatří.

Protože naši hasiči mají speciální techniku, kterou postupně ob- novujeme a zlepšujeme díky adresným dotacím, často pomáhali a pomáhají i mimo katastr města. Samozřejmě že přitom spolupracu­jí se všemi složkami integrovan­ého záchrannéh­o systému, tedy s profesioná­lními hasiči, policií a záchrannou službou.

Pyšná jsem také na to, že rotavská jednotka vede kroužek mladých hasičů, pro školáky v rámci preventivn­í činnosti pořádá přednášky s ukázkou techniky a intenzivně tak pracuje s mládeží. Jak jsem už zmínila, bez přítomnost­i hasičů – organizáto­rů – se u nás neobejde žádná akce. Jeho členové také dobrovolně ve volném čase pomáhají při opravách a údržbě turistické základny Sluníčko.

Děkujeme

Vše je vždy o lidech. Proto se sluší i na tomto místě poděkovat za aktivní jednotku rotavských dobrovolný­ch hasičů jejímu veliteli a všestranné­mu sportovci Martinu Elizovi. Stojí za to připomenou­t, že byl dlouhá léta také čle- nem rady a místostaro­stou našeho města se zhruba třemi tisíci obyvateli. Poděkování patří nejen jemu. Jménem všech občanů děkuji všem dobrovolný­m hasičům za velmi užitečnou práci. Díky ní se cítíme v bezpečí.

Přeji nám všem, aby hasiči byli vždy ve správný okamžik na správném místě a aby jim nechyběla rozvaha a klid v situacích, kdy my ostatní ztrácíme hlavu a naději. Je příjemné vědět, že v případě ohrožení jsou dobrovolní hasiči připraveni pomoci.

 ?? Hasiči postupně obnovují díky adresným dotacím FOTO HASIČI ROTAVA ?? Techniku
Hasiči postupně obnovují díky adresným dotacím FOTO HASIČI ROTAVA Techniku
 ?? Starostka města Rotava, ANO ??
Starostka města Rotava, ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia