Lidové noviny

Obyčejní lidé dělající neobyčejné věci

- VELTRUBY (Středočesk­ý kraj)

IVAN KAŠPAR

Náš SDH je nejstarším spolkem v obci, vznikl už v únoru 1885. Co se však týče věku členů, jde o jednu z nejmladšíc­h organizací v okrese.

Naše obec s hasiči velmi dobře spolupracu­je a vycházíme si vstříc. Jednotka se podílí na pořádání akcí pro děti. Dobrovolní hasiči u nás neodmyslit­elně patří i k rozsvěcení vánočního stromku, stejně se těšíme i na vůni hasičského grogu. V posledních letech převzali záštitu nad čarodějnic­emi, pořádají samostatné dětské dny, pravidelně jezdí na tábor pro postižené děti v Jizbicích a organizují zábavné i vzdělávací programy pro dětský domov ve Zruči nad Sázavou. Pro dospělé zorganizov­ali například školení první pomoci. Pomyslným vrcholem spolupráce je obecní společensk­ý ples a ten hasičský, který sbor pomáhá organizova­t a obec jej finančně podporuje. Akce patří spolu s rybářským bálem k vůbec nejlepší obecním plesům.

SDH podporujem­e až třemi sty tisíci korunami ročně. A sbor se na financován­í sám podílí. Snaží se přivydělat například pořádáním sběru železného šrotu a vyřazených elektrospo­třebičů.

Samozřejmě že hasiči zejména zasahují u mimořádnýc­h událostí. A zatímco dříve se na dobrovolní­ky lidé dívali trošku svrchu, dnes, mají-li nějaký problém, volají o pomoc právě dobrovolné hasiče.

Mimo jiné pomáhají odklízet spadané stromy či zasahují při požárech lesa. Nechybí u hašení požárů budov, „hitem“u nás letos byla likvidace vos a sršňů. Veltrubská dobrovolná hasičská jednotka pomáhá i v sousedních obcích. Například v roce 2013 při povodních v Sendražicí­ch. A spolu s profesioná­lními hasiči byla povolána do Kolína, aby pomohla při odchytu divokých kachen ze soukromého bazénu. Mám-li zmínit poslední akce, pak třeba první říjnový týden dobrovolní hasiči likvidoval­i na návsi ve Veltrubech, kde je velmi silný provoz, agresivní sršní hnízdo.

Vedení každé obce by si mělo vážit svých dobrovolný­ch hasičů. Jsou to lidé, kteří pro obec a její obyvatele dělají skutečně hodně. A za to jim patří poděkování.

 ?? Starosta obce Veltruby, STAN ??
Starosta obce Veltruby, STAN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia