Lidové noviny

Villarreal? Slavia je sebevědomá

Evropská liga

- TOMÁŠ FRANĚK VOJTĚCH POVEJŠIL

Zatímco před třemi týdny vyráželi slávističt­í fotbalisté na pouť Evropskou ligou až do vzdálené kazašské Astany a na šestihodin­ový let cestovali v teplákovýc­h soupravách, teď je čekal let mnohem kratší a destinace příjemnějš­í. Dnes večer změří síly se silným Villarreal­em. Utkání čeká i Plzeň a Zlín.

PRAHA Do španělskéh­o Castellonu zamířili ve slušivých oblecích, s vyhlídkou na středomořs­ké počasí, ale také s vidinou náročného – možná letos nejnáročně­jšího – soupeře.

Navíc už je to deset let, kdy slávisté naposledy zvítězili v pohárovém utkání venku. Tehdy v úvodním utkání předkola Ligy mistrů zdolali Ajax Amsterdam 1:0 a udělali základní krok k historické­mu postupu do základní skupiny milionářsk­é soutěže.

Od té doby nic. Samé remízy, samé porážky. Třeba vysoká prohra na Arsenalu 0:7, bezduchá remíza 0:0 na hřišti Šeriffu Tiraspol anebo letos klíčová ztráta 0:2 ve 4. předkole Ligy mistrů na trávníku APOEL Nikósie.

Ale že by se to mělo změnit právě teď, už ve čtvrtek večer? Jeden malý předpoklad slávisté splnili – v sobotu v Karviné prolomili sérii venkovních nezdarů v lize v této sezoně, vyhráli 2:0. Jenomže Villarreal, to bude jiný kalibr.

A slávisté to vědí. „Villarreal hraje běhavý, kombinační a náročný fotbal. Víme, že nás nečeká nic lehkého,“přiznává záložník Jan Sýkora. Ale zároveň doufá: „Když se kvalitně připravíme, mohli bychom to zvládnout.“

Co znamená zvládnout? Mírná porážka? Vybojovaná remíza? Anebo snad vítězství?

„Nemáme důvod, abychom nebyli sebevědomí,“říká odhodlaně Sýkora. „Tři body by byly super, ale musíme si přiznat, že i kdybychom se vraceli s bodem, byl by to úspěch.“„Jedeme sbírat zkušenosti, předvést dobrý výkon a pokusit se něco odvézt,“doplnil ho stoper Jakub Jugas.

Villarreal není pro české kluby neznámým soupeřem. V předloňské sezoně s ním v základní skupině Evropské ligy hrála Plzeň (0:1, 3:3) a poté se s ním ve čtvrtfinál­e potkala Sparta (1:2, 2:4).

„Pořád platí, co jsem říkal po losu. Villarreal je favorit skupiny, který má hodně blízko k tomu, aby skupinu vyhrál. Má hodně velkou kvalitu, ale my se jim budeme snažit znepříjemn­it život. Kdyby se nám povedl třeba bodík, budeme rádi,“zůstává realistou trenér Jaroslav Šilhavý.

Tým do Castellonu odletěl bez čtveřice hráčů – na palubě nebyli zranění Mešanovič, Ngadeu, Švento a obránce Flo, jenž nefigu- ruje na soupisce pro Evropskou ligu.

Oproti nominaci na Karvinou přibyl Zmrhal, zdravý už je brankář Laštůvka.

„Laštůvka už trénuje, proti Karviné byl na lavičce, nechtěli jsme riskovat, protože pocitově se necítil úplně stoprocent­ní. Doufám, že ve čtvrtek bude připravený,“uvedl trenér Šilhavý.

Plzeň chce zlomit sérii

Dlouhou série bez vítězství na hřišti soupeře mají i fotbalisté Viktorie Plzeň – v evropských pohárech venku nezvítězil­i na hřištích soupeřů už jedenáct zápasů v řadě. Teď mají velkou šanci – ve třetím utkání základních skupin Evropské ligy je čeká Lugano, poslední tým švýcarské ligy. „Ač mají špatné výsledky, nebude to nic lehkého,“tuší záložník Tomáš Hořava.

Plzeňská výprava dopoledne nastoupila do letadla, které ji za necelou hodinu a půl dopravilo do Curychu. Z největšího švýcarskéh­o města následuje přesun o padesát kilometrů jižněji do Lucernu – tam totiž kvůli nevyhovují­címu stadionu hraje Lugano pohárové duely.

„Je to tam hezké,“vybavil si záložník Martin Zeman, jenž rok působil v Sionu. Na lucernském stadionu Swissporar­ena, který pojme přes šestnáct tisíc fanoušků, dokonce debutoval ve švýcarské lize. „Nahrál jsem na dva góly, takže vzpomínky dobré,“dodal Zeman. „Ale my tam jedeme bojovat.“

Svěřenci kouče Pavla Vrby jsou v nadcházejí­cím dvojutkání jasným favoritem. Zatímco Plzeň je v lize suverénní a výhrou nad Spartou vytvořila nový rekord samostatné české ligy (deset vítěz-

Villarreal – Slavia hraje se dnes od 21.05 (ČT sport)

Lugano – Plzeň od 19.00 (Nova Sport 1)

Zlín – FC Kodaň od 21.05 (Nova Sport 1)

ství v řadě na úvod sezony), Lugano se trápí. V domácí soutěži naposledy bralo tři body v srpnu, pak samé porážky a hubená výhra nad druholigov­ým soupeřem v poháru.

„Nedaří se jim, ale neznamená to, že nemají svou kvalitu. Nečeká nás nic jednoduché­ho, soupeř je bojovný, houževnatý. Nedá nám nic zadarmo,“upozornil Zeman. Ale okamžitě dodal: „Letíme pro tři body.“

Jeho spoluhráč Hořava souhlasí. „Pokud chceme postoupit, musíme vozit body i z venku – a nejlépe tři.“To je však už dva roky plzeňským problémem, Viktoria na stadionu soupeřů vyhrála naposledy v srpnu 2015 – v předkole Evropské ligy zdolala Vojvodinu Novi Sad.

„Vidíte, to ani nevím. Dva roky je dlouhá doba, doufám, že už se nám to podaří,“řekl Hořava. „Že to vychází takhle, nás samozřejmě mrzí. Ale určitě nás to nesvazuje,“ujistil Zeman.

Viktoria se s Luganem utká v 19 hodin, a když zápas s tápajícím švýcarským soupeřem zvládne, může se přiblížit postupu. Kouči Vrbovi chybí pouze zraněný Jan Baránek, v nominaci nejsou Jan Kovařík s Andreasem Ivanschitz­em.

Naopak obránce David Limberský by nastoupit mohl – před odletem pózoval s novou karbonovou maskou na obličej, která mu bude chránit operovanou levou tvář po zlomenině jařmového oblouku.

Ve skupině G je Viktoria aktuálně druhá se třemi body za vítězství nad Beer Ševou, Lugano je poslední s nulou.

Z českých týmů se „doma“představí jen Zlín. Na stadionu v Olomouci vyzve ve 21.05 favorizova­nou FC Kodaň.

 ?? Tomáš Necid (vpravo) a Jan Bořil již mohli slavit výhru proti Tel Avivu. FOTO PROFIMEDIA ?? Dnes o druhé vítězství.
Tomáš Necid (vpravo) a Jan Bořil již mohli slavit výhru proti Tel Avivu. FOTO PROFIMEDIA Dnes o druhé vítězství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia