Lidové noviny

Pod cizí vlajkou. Judisté nesmí reprezento­vat Izrael

- DAVID MRZENA

PRAHA Politika se opět vmísila do sportu. Spojené arabské emiráty zakázaly izraelským judistům zápasit pod národní vlajkou na grandslamu v Abú Dhabí. Dvanáctka reprezenta­ntů se tak s největší pravděpodo­bností představí pod hlavičkou Mezinárodn­í judistické federace.

U jmen sedmi judistů a pěti judistek tak budou na výsledkové tabuli a na jejich kimonech v hlavním městě Spojených arabských emirátů příští týden k vidění zkratky IJF (Mezinárodn­í judistická federace). Pokud se Izraelcům podaří získat zlatou medaili, na nejvyšším stupínku si národní hymnu neposlechn­ou.

„Požadavek objevit se bez národních symbolů je přímo proti pravidlům mezinárodn­ího sportu. Vždyť jeho hlavním cílem je oddělit politiku od sportu,“stěžuje si Miri Regevová, izraelská ministryně kultury a sportu, v dopise určeném prezidentu Mezinárodn­í judistické organizace Mariu Vizerovi.

Právě bývalá důstojnice Izraelskýc­h ozbrojenýc­h sil doporučila svým krajanům turnaje se zúčastnit. Navzdory požadavkům pořadatelů, které se zcela vymykají z pravidel fair play.

„Je povinností jakékoli země, která má výsadu hostit mezinárodn­í soutěž, aby umožnila soutěžícím sportovcům zastupovat jejich zemi čestně a současně zajis- tit bezpečnost,“dodává Regevová.

Země z Perského zálivu se k celé situaci odmítla vyjádřit. Naopak izraelská judistická asociace vyjádření přidala.

„Nenecháme se vtáhnout do politickéh­o boje. Naším cílem jsou olympijské hry v Tokiu 2020 a tyto turnaje vedou k dosažení našich ambicí. Jsou tu tací, kteří se snaží, aby se Izrael na olympiádě neobjevil, ale to my nedovolíme.“

Já ti ruku nepodám

Izrael a Spojené arabské emiráty nemají oficiální diplomatic­ké styky. Podobně jako další arabské země, které neuznávají stát Izrael. Což už v minulosti daly několikrát najevo.

Loni na olympiádě v brazilském Riu na sebe výrazně upozornil egyptský judista Islám Šahábí, jenž po zápase nepodal ruku Orimu Sassonovi, pozdějšímu bronzovému medailisto­vi. Národní olympijský výbor Šahábího poté bez okolků poslal domů.

Před dvěma lety se izraelská výprava potýkala se stejným problémem. I tehdy sportovci museli nastoupit pod neutrální vlajkou. Regevová toužila po změnách, o diplomatic­ké jednání poprosila i předsedu vlády Benjamina Netanjahua.

Výsledek? Izrael a mezinárodn­í organizace se od listopadu 2016 snaží na Blízkém východě propagovat aktivitu Judo for Peace (Judo pro mír).

Minimálně ve Spojených arabských emirátech ale Izraelci neuspěli. Situace, která absolutně nerespektu­je pravidla fair play, se po dvou letech znovu opakuje, a politika se tak opět vměšuje do sportu.

 ?? Egypťan odmítl Izraelci podat ruku. FOTO PROFIMEDIA ?? Slavná fotografie z Ria.
Egypťan odmítl Izraelci podat ruku. FOTO PROFIMEDIA Slavná fotografie z Ria.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia