Lidové noviny

Politici jsou ti lepší z nás

-

tativnost. Skutečně je politika kolbištěm, ve kterém se střetávají názory a potřeby nejrůznějš­ích skupin obyvatelst­va? Není to spíše klub elit rekrutovan­ých z jediné sociální bubliny?

V časopise Quarterly Journal of Economics nedávno vyšel článek Who becomes a politician?, v překladu Kdo se stane politikem?. Zabývá se právě kompetence­mi a reprezenta­tivností na datech o kandidátec­h do městských voleb ve Švédsku. A to ve srovnání s prakticky celou tamní populací. Díky zapojení armádních vý- sledků testů IQ a o „vůdcovskýc­h schopnoste­ch“i informací o příjmech napříč generacemi autoři přesvědčiv­ě ukázali, že s postupem v politickém žebříčku se zlepšují kompetence. Měřené pomocí obou testů.

EKONOMIE NEROZUMU

I neúspěšní političtí kandidáti jsou přitom v průměru schopnější než běžná populace. Úspěšní kandidáti do zastupitel­stev jsou v průměru kompetentn­ější než ti neúspěšní.

Naopak rozdělení podle sociálního původu měřeného pomocí příjmů otce je napříč všemi skupinami prakticky totožné.

Švédská městská politika tak věrně kopíruje sociální rozdělení obyvatelst­va, ale z každé skupiny si vybírá kandidáty s nadprůměrn­ými schopnostm­i.

Věřme, že ani ve Švédsku se na politiku nedívá lehko. Co tedy pro mnohé opravdu překvapivý výsledek znamená? Mnoho vědeckých prací už v minulosti ukázalo, že při kolektivní­m rozhodován­í nehrají roli pouze schopnosti jednotlivý­ch lidí, klíčový je především způsob, jak spolu navzájem komunikují.

Politiku tedy nezachrání­me tím, že do ní navolíme ty nejlepší z nejlepších. Politiku zachráníme jedině tak, že navolené donutíme spolupraco­vat, a to pokud možno ku prospěchu všech. A navíc na dlouhodobý­ch projektech. Jinak si budeme donekonečn­a opakovat okřídlené: Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia