Lidové noviny

Zbytečné války českého tenisu

- ANTONÍN VAVRDA

Barbora Strýcová a Karolína Plíšková se dostaly do popředí zájmu fandů a médií. Tentokrát se to bohužel netýká výkonů na kurtu.

Strýcová dala v úterý dost jasně najevo svou nelibost nad odchodem svého dosavadníh­o kouče Tomáše Krupy. Ten se rozhodl v září po US Open přijmout nabídku od Karolíny Plíškové, kterou by měl dovést k vytouženým grandslamo­vým vavřínům. Svou fedcupovov­ou parťačku a kamarádku o tom informoval­a sama rodačka z Loun.

RETURN

Strýcová, která – jak řekla – byla postavena před hotovou věc, celou situaci těžko snáší. „Když mi to Karolína říkala, pan Hrdlička (snoubenec a manažer české jedničky) už jel za mým trenérem. Upeklo se to za mými zády. Byl to podraz,“soukala ze sebe čerstvá vítězka turnaje v Linci po návratu do vlasti. Důležitou informací v celém příběhu je nicméně fakt, že Krupa neměl se Strýcovou smlouvu na novou sezonu a o svém rozhodnutí odejít k Plíškové ji informoval po telefonu.

Slabošství, neúcta, podraz? Podle Strýcové jednoznačn­ě.

Nabízí se ovšem otázka, jak jinak měl celou situaci tým kolem Plíškové řešit. Pokud by ta za svou kolegyní přišla a poprosila ji, těžko by se dočkala souhlasu. Pokud ale byla Strýcová se svým koučem spokojená, proč si nepojistil­a jeho budoucí služby již dříve?

Těžko vinit Plíškovou, že si vyhlédla k další spolupráci trenéra bez podepsané dohody na další rok, který se může pyšnit tím, že dotáhl do elitní desítky Radka Štěpánka, do finále grandslamo­vého turnaje Tomáše Berdycha a mezi pětadvacet nejlepších hráček světa i samotnou Strýcovou, která pod ním zažívala nejlepší období své kariéry.

Z tohoto pohledu jde pochopit i zklamání Strýcové. Její veřejný výbuch emocí už ale méně. K ničemu jí není, jen dává šanci lidem, aby ji soudili. A to nemá zapotřebí. Život jde dál. Tenisový okruh není žádný velký mejdan, kde se všichni mají rádi, ale tvrdý byznys individual­istů, kteří v první řadě myslí hlavně na sebe...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia