Lidové noviny

Zemanův nečekaný vzkaz

Prezident už uprostřed prvního dne voleb de facto zahájil povolební poziční boje Ohlásil, že má informace o plánu sabotovat volbu předsedy nově zvolené sněmovny Aby poskytl čas k dohodě, může stanovit, že se poslanci sejdou až 30 dní po volbách

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Politické vypětí posledních dní v Česku nekončí. Naopak. Včera a dnes rozhodoval­i o budoucím uspořádání země voliči. Ode dneška to jsou politici. Hra teprve začíná.

Republikam­íří ke komplikova­nému povolebním­u vývoji, ve kterém si svoje bude chtít říct také Miloš Zeman. Prezident tak učinil už včera. Naznačil, že nebude tahy na šachovnici pozorovat v přímém přenosu zpovzdálí, ale bude aktivním hráčem.

„Využiji maximální ústavní lhůty 30 dnů, aby se sněmovna sešla. Důvod je v tom, že některé strany se chystají obstruovat, nebo chcete-li sabotovat, volbu předsedy poslanecké sněmovny, bez něhož nelze učinit další navazující kroky. Přál bych si, aby byl dostatek času na diskusi parlamentn­ích subjektů nejenom na téma předsedy, ale i celého předsednic­tva poslanecké sněmovny,“vzkázal prezident na politické kolbiště.

Nastínil tím jeden z povolebníc­h scénářů, o kterém se hovoří v kuloárech: na ustavující­m zasedání sněmovny zablokují některé strany volbu předsedy dolní komory parlamentu. Bez nového předsedy nebude moci složit demisi vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). A proto nebude možné jmenovat ani novou.

Zvláště TOP 09 a ODS chtějí zabránit tomu, aby vládu sestavoval, pokud zvítězí, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který je obviněný v kauze Čapí hnízdo. I v tomto bodu už do hry vstoupil Zeman, který dříve řekl, že ctí presumpci neviny a proto by v případě jeho vítězství pověřil sestavením vlády i trestně stíhaného Babiše. Včera zopakoval, že pověří vítěze voleb.

Ustavující schůze sněmovny bude prvním testem, jaká bude v dolní komoře panovat shoda a zda bude někdo vůbec schopný utvořit aspoň stojedničk­ovou většinu. Nikde přitom není řečeno, jak dlouho může schůze trvat. „Musí být zvolený předseda sněmovny, místopředs­edové a musí být ustanovené výbory. Tím první schůze končí,“vysvětlil dosluhujíc­í předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). A to vše může zabrat i několik měsíců.

Účast by mohla být vysoká

Zeman včera rozehrál ještě jednu partii. V té neusiluje jenom o shodu v parlamentu, vytváří si o výhodu více v prezidents­kém klání. Využije-li třicetiden­ního maxima, než stanoví termín prvního jednání nových poslanců, znamená to, že o nové vládě se nezačne naplno formálně jednat před 20. listopadem. Tedy až po lhůtě, do kdy je možné do boje o Hrad vyslat kandidáty. Ta končí už v první polovině listopadu.

„Po 28. říjnu se sejdu s vedením všech parlamentn­ích subjektů v sestupném pořadí a zeptám se na jejich názor, pokud jde o politickou strukturu po volbách. Teprve potom sáhnu k dalšímu uplatnění svých pravomocí,“dodal Zeman. Tím mínil udělení pověření k sestavení vlády. Protože právo prvního a druhého pověření náleží jemu, strany otálejí s nasazením vlastních prezidents­kých kandidátů, aby proti sobě neobrátily Zemanovu nevrlost.

Strany před volbami opakovaly, že jde o hodně. Situace není lhostejná ani lidem. Dle volebních komisařů oslovených ČTK včera přišlo k urnám přes 40 procent voličů. Více než před čtyřmi lety. Více čtěte na stranách 2, 3 a 11 Komentáře na straně 10

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia