Lidové noviny

Poučení z kampaně: Papír a mikrofon snesou všechno

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Jistota je jev, který se odehraje s pravděpodo­bností 100 procent. A právě jistota je nejen cítit, ale i slyšet z volebních hesel. Čistě jazykový pohled však politiky usvědčuje, že se zaměřili spíše na zvuk než na obsah svých slibů.

„Snaha o jednoducho­st vede k obsahové prázdnotě,“upozorňuje jazykověde­c Karel Oliva.

Plochá sdělení nejsou v letošní kampani podle něho výjimečná: „Některé strany ovšem na plochosti obsahu založily nejen volební kampaň, ale i celou svou existenci. Přinášejí řešení ve stylu: na každou otázku existuje jednoduchá, stručná, všem srozumitel­ná nesprávná odpověď.“

Politici by přitom měli s přehledem ovládat svůj mateřský jazyk a vyprodukov­at heslo s jasným obsahem. Ke všemu ve spisovné podobě. „Protože jsou – nebo by alespoň měli být – předními představit­eli kulturního národa,“řekl v rozhovoru pro LN Oliva.

S tím, jak se blížilo otevření volebních místností, se ovšem slovník kandidátů spisovné češtině vzdaloval ještě více.

Někteří se uchýlili k agresivním prohlášení­m. Výrazy jako fízl, blábolení, svině, parazit nebo přirovnává­ní soupeře k nacistický­m pohlavárům jsou ještě z těch publikovat­elných. Radikalism­us podle jazykovědc­e svedčí o určitém deficitu demokratic­kých přístupů. V důsledku ale záleží vždy na voličích, co snesou. Studovaněj­ší, ať už zástupci pražské, brněnské nebo jakékoliv další kavárny takové výroky politiků nesou těžce.

Jiní by si ale podle Olivy mohli říci: „To je ten náš, lidovej, toho budeme volit.“Rozhovor čtěte na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia