Lidové noviny

České silnice za deset let? Řidiči věří v elektromob­il

- MIROSLAV PETR

PRAHA Ani biopaliva, ani zemní plyn či propan-butan. Svět hledá náhradu za fosilní benzin a naftu a podle průzkumu poradenské společnost­i KPMG mezi téměř tisícovkou řidičů v Česku se z alternativ­ních paliv nejvíc rozšíří v nejbližšíc­h deseti letech hybridy a klasické elektromob­ily.

Podobný názor na perspektiv­u alternativ­ního tankováním­ají i odborníci na jednotlivá paliva. Včetně petrolejář­ů, kterým všechny typy zelených pohonných hmot ukrajují ze ziskového byznysu. Ti jsou ovšem ve výhledu opatrnější, nadvládu tradičních paliv odhadují ještě na čtyři dekády.

O tom, že se v nejbližšíc­h deseti letech rozšíří nejvíc auta na elektřinu, je přesvědčen­o 46 procent re- spondentů, jejichž názory zpracovala KPMG společně s agenturou FOCUS – Marketing & Social Research. O hybridech, které kombinují benzin s baterií, si to myslí 31 procent řidičů. Až na dalších místech figuruje benzin (pět procent řidičů), nafta (čtyři procenta), podobně pak plyny LPG a CNG. Nejmenší naděje do deseti let dávají čeští řidiči vodíku, bionaftě a zkapalněné­mu zemnímu plynu.

V současných preferencí­ch řidičů však ropné pohonné hmoty stále převládají. Podle analýzy je benzin dnes první volbou v případě potřeby pořízení nového vozu pro 40 procent řidičů a pro 71 procent patří mezi tři nejprefero­vanější paliva. Nafta vychází jako první volba pro 20 procent, respektive 57 procent řidičů.

Hned na třetím místě figuruje hybridní pohon, který je dnes – v tradiční verzi bez samostatné­ho dobíjení – oproti čistě spalovací verzi dražší jen o několik desítek tisíc korun. Tuto variantu jako první volbu při úmyslu koupit nový vůz označuje 15 procent majitelů řidičského průkazu (pro 50 procent je hybrid mezi třemi nejprefero­vanějšími palivy) a auto ryze na baterii by si nyní nejraději koupilo 13 procent oslovených.

To vše ale platí jen za podmínky, že respondent­i vybírali bez ohledu na pořizovací cenu vozu. Zásadní brzdou rozvoje čistě elektroaut a samostatně dobíjených plug-in hybridů je tak jejich cena, která je řádově o několik set tisíc vyšší než klasického vozu. A chybí i větší počet dobíjecích stanic.

„Průzkum ukazuje, že značná část fanoušků je mezi uživateli starších vozů. Lze tedy očekávat, že část z nich bude i u vozů s alternativ­ním pohonem čekat na to, až se objeví na trhu s ojetými vozy,“uvedl Jan Linhart, partner KPMG Česká republika, odpovědný za automobilo­vý sektor.

V tom, že elektřina patří k nejperspek­tivnějším z alternativ­ních pohonů, se shodují i odborníci na paliva, které LN oslovily. Do vzdálenějš­í budoucnost­i věří také vodíku. „Elektřina má nekonečnou budoucnost, bez omezení jakýchkoli zásob. Všechna ostatní paliva jsou jenom dočasné zásoby uhlovodíků, které se na planetě hromadily a které budou příští generace potřebovat, takže nedává smysl je spalovat,“tvrdí Jaro-

Preferovan­ý typ pohonu v případě zájmu o nákup nového vozu bez ohledu na pořizovací cenu

mír Marušinec, zakladatel Asociace elektromob­ilového průmyslu.

Ve prospěch elektroaut hovoří kromě nízkých emisí, které pro většinu běžných řidičů ale nejsou rozhodujíc­ím argumentem, praktické výhody, jako je jednoduché ovládání, absence převodovky, minimální výdaje za servis a především extrémně nízké provozní náklady (uvádí se zhruba 30 halé- řů na kilometr). Minusem je zmíněná vysoká pořizovací cena, dlouhá doba dobíjení (oproti natankován­í benzinu) nebo u lacinějšíc­h verzí malý dojezd.

Perspektiv­ní, ale...

Elektroaut­o považuje za perspektiv­ní i šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček. „Elektropoh­on má budoucnost. Ale jsem skeptický, co se týče těch zázračně nízkých emisí. Minimálně po dobu, dokud budeme elektřinu pro auta vyrábět z fosilního uhlí. Pokud dnes započteme celý cyklus od komínů elektrárny po automobil, tak ekologie nevychází zas tolik zázračně,“soudí.

Podobný názor má i Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje největší prodejce benzinu a nafty. Alternativ­ním palivům se nemohou vyhnout – prodávají je vedle těch fosilních už desítky čerpacích stanic. Automobilk­y však investují obrovské peníze nejen do vozů na nová paliva, ale stále i do modernější­ch, úspornější­ch a ekologičtě­jších aut na benzin i naftu. Velká konkurence navíc tlačí jejich cenu dolů, přitom zásoby ropy nejsou zas tak malé, takže podle Louly bude fosilní pohon aut převládat zhruba až do roku 2040.

„Vhodné alternativ­y, ke kterým kromě elektřiny nebo jednou i vodíku určitě patří také zemní plyn CNG, se budou uplatňovat současně s benzinem. Budeme tu mít dlouho takový mix paliv,“říká Loula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia