Lidové noviny

Volit nebo stihnout vlak

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Lékem na žaludeční neduhy je podle ní fernet. Ráda sedává na balkoně, protože se schody už se příliš nekamarádí. A je příkladem toho, čemu se říká moudrost stáří. V první den voleb odvolila stošestile­tá Magdaléna Kytnerová z Kroměříže, která pamatuje ještě prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Ten byl podle ní „aspoň férový“. Jedna z nejstaršíc­h obyvatelek Česka poctivě sleduje zprávy i předvolebn­í debaty. „Jak je vidím mluvit a čtu, tak podle toho se rozhoduju,“svěřila se.

Že s léty přichází i zkušenost, včera potvrdila také stotříletá Anna Hejná. „Určitě to bude ještě bouřlivé po zveřejnění výsledků,“nechala se slyšet další z těch, kdo pamatuje Masarykovu dobu.

Česko má za sebou první volební den a podle prvních zpráv by to s jeho zájmem o svoji budoucnost nemuselo být zas až tak špatné. Z volebních místností hlásili členové komise slušnou účast. V pátek přišla volit svoje zástupce do Poslanecké sněmovny v některých okrscích i polovina voličů.

„Pan prezident Miloš Zeman říkal, že kdo nejde volit, je zbabělec. Tak jsem šel,“řekl jeden ze seniorů, který přišel odvolit do základní školy Kozianovy v pražské Hostivaři. I tady byl o volby hned v první hodině zájem.

Ještě větší sem ovšem přitáhl předseda Svobody a přímé demo- kracie Tomio Okamura, který právě tady odevzdával svůj hlas. A také byl zpovídán zahraniční­mi médii kvůli svým protimigra­ntským postojům. „Přeji vše nejlepší demokracii,“prohlásil, ještě před tím si udělal selfie se svojí fanynkou. Moderní doba zkrátka dostihla i takový svátek, jakým jsou volby.

Kdo volí Čecha

Běžný volební režim na Fakultní základní škole Brdečkova v Praze 13 narušil na patnáct minut příjezd prezidents­kého páru. Lidé museli čekat, než se do volební místnosti vůbec dostali. „To mi ujede vlak,“hořekovala jedna z voliček.

Prezident, který jen pár desítek minut před svojí volbou oznámil, že bude chtít do povolební reality v Česku aktivně promlouvat, se také svěřil: „Volil jsem Čecha.“Zda myslel Františka Ringo Čecha ze Strany práv občanů, dříve s přízviskem Zemanovci, už nedovysvět­lil a vydal se na strastipln­ou cestu po třiceti schodech ze základní školy směrem pryč. „Pořád mi říkáte, že mám trénovat. Vy tomu říkáte trénink, já mučení,“glosoval směrem ke svým spolupraco­vníkům.

Okolí školy i vnitřek střežila po celou dobu ochranka. Na místě byl i vycvičený pes, který kontrolova­l chodby.

Policie prohlížela i obecní úřad v Průhonicíc­h u Prahy, kde volil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A také on pózoval asi s tuctem školáků do objektivů mobilních telefonů. „Volil jsem hnutí ANO a doufám, že moje manželka taky,“vtipkoval. A přiznal se, že na kandidátce kroužkoval.

Kdo naopak nekroužkov­al, byl pražský lídr sociální demokracie Petr Dolínek, „Věřím, že jsme sestavili kvalitní kandidátku,“poznamenal. Celostátní lídr ČSSD Lubomír Zaorálek přišel ode- vzdat hlas své straně v Ostravě-Porubě.

První odhady předvídaly slušnou volební účast. Zeman zažil mučení, Babiš kroužkoval na vlastní kandidátce a Klaus volil svého syna.

K volbám s ratolestmi

Většina politiků zvolila pro projev své občanské vůle už první den voleb. Odvolil šéf pirátů Ivan Bartoš, předseda KSČM Vojtěch Filip. Častokrát volili i za asistence svých dětí, které si na vlastní cestu k volební urně budou muset ještě pár let počkat. Volebnímu lídrovi hnutí STAN Janu Farskému pomáhal s vhozením lístku malý syn. „Nebojím se, že bychom neuspěli, vidím obrovskou sílu v celém hnutí a s tím nejde prohrát,“sdělil Farský.

K volbám dorazil i expreziden­t Václav Klaus, který pomáhal svému synovi. Volil totiž jeho a s ním i ODS.

Dobrá nálada panovala i na základní škole Táborská v pražských Nuslích. Voliči se zdvořile zdravili a většina se usmívala. Jednou z nich byla paní Vladimíra. Koho bude volit, prý vybírala tentokrát dlouho a sledovala kvůli tomu i čtvrteční předvolebn­í debatu. „Byla bych nerada, aby se tam určité strany dostaly,“uvedla bez upřesnění. Volit sem přišel i ministr kultury a lídr pražské kandidátky KDU-ČSL Daniel Herman. I on apeloval na lidi, aby šli volit. Dodal, aby volili slušné politiky.

Přímo do sněmovny si o svoji lavici přišel říct Dominik Feri kandidujíc­í za TOP 09. Zpoza plenty postavené na parlamentn­í půdě vykukoval jenom jeho prostorově výrazný účes.

Volby včera narušil jediný incident. Člen volební komise v Pardubicíc­h přišel v tričku s protiislám­skou symbolikou. Vzhledem k tomu, že to lze chápat jako předvolebn­í kampaň, musel se jít převléknou­t.

S přispěním redakce

 ?? Odevzdala svůj hlas v domě s pečovatels­kou službou v Novém Boru na Českolipsk­u FOTO ČTK ?? 103 letá Anna Hejná
Odevzdala svůj hlas v domě s pečovatels­kou službou v Novém Boru na Českolipsk­u FOTO ČTK 103 letá Anna Hejná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia