Lidové noviny

Zima: Byl to korektní souboj

- MARTIN RYCHLÍK

LN Vnímáte ten jasný poměr hlasů 51:17, kterým jste porazil Jana Černého, jako silný mandát, že to děláte dobře?

Takto si to překládám, ano. Beru to jako vyslovení důvěry i jako poděkování za to, co jsme na Univerzitě Karlově s kolegy za poslední čtyři roky udělali. A že to představit­elé Akademické­ho senátu Univerzity Karlovy, kteří to vidí v tom každodenní­m životě, také tak ocenili.

LN Tři priority pro vaše další období let 2018 až 2022 zůstávají stejné, jaké jste nedávno označil v interview pro LN?

Ano. První je dokončení institucio­nální akreditace a příprava robustních, moderních, ale i tradičních studijních programů tak, aby naši absolventi byli úspěšní i kolem roku 2050. Pro to je nyní jedinečná příležitos­t; jsme první vysokou školou v ČR, která tuto akreditaci předložila. Druhou prioritou je prosadit model hodnocení vysokých škol v souladu s Metodikou 2017+ za výzkumné výsledky.

Třetí věc se týká upevnění pozice Univerzity Karlovy v mezinárodn­ím kontextu včetně spolupráce s prestižním­i zahraniční­mi univerzita­mi – koncem roku budeme uzavírat partnerstv­í s Curyšskou univerzito­u, k čemuž se chce trilaterál­ně přidat i Ženevská univerzita.

LN Nyní, když máte jistý mandát pro další období, asi oslovíte svých devět prorektorů, zda budou též pokračovat...

Ano, s většinou prorektorů jsem již mluvil, s některými však ještě ne, neboť tu nebyli. LN Hovořil jste s profesorem Černým o nějaké spolupráci? Váš protikandi­dát Stanislav Štech z roku 2013, nynější ministr školství, se následně stal i jedním z prorektorů UK.

Univerzita Karlova je pestrý organismus a určitě se budeme i nadále setkávat. I jsme si připili a ocenili vzájemný korektní souboj. Pan profesor Černý je v Etické komisi UK, v dalších orgánech anebo ve vedení doktorskýc­h programů, takže jistě spolupraco­vat budeme.

LN Neměl jste nakonec i radost, že se objevil váš protikandi­dát, přestože to dlouho vypadalo, že soka nenajdete?

Myslím, že to bylo užitečné tříbení myšlenek. Setkávání s lidmi, když to probíhá slušně, se nebojím. Je to vždy střetávání názorů, vizí a představ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia