Lidové noviny

EU chystá druhou fázi brexitu

- MILAN ROKOS

BRUSEL/PRAHA Evropská unie sice vidí jistý pokrok v brexitovýc­h jednáních, o spuštění jejich druhé fáze ale rozhodne až na summitu v půlce prosince. Včera se na tom dohodli lídři sedmadvací­tky, kteří už bez britské premiérky hodnotili stav jednání okolo britského opuštění bloku.

Zatímco nyní se řeší „rozvodový účet“, práva unijních občanů v Británii a Britů na území EU a otázka, jak bude vypadat hranice mezi Irskem a Severním Irskem, ve druhé fázi rozhovorů by Unie měla s Brity plánovat budoucí podobu vzájemných vztahů. Sedmadvací­tka se včera jednomysln­ě rozhodla, že zahájí přípravnou fázi na tuto druhou část jednání.

„Můj dojem je, že zprávy o tom, že jednání mezi EU a Británií jsou na mrtvém

Theresy Mayové

bodě, byly přehnané. Pokrok sice není dostatečný, ale neznamená to, že by nebyl vůbec žádný,“shrnul stanovisko Unie její prezident Donald Tusk. Unijní diplomaté pak podle britského listu The Guardian mluvili o tom, že k vyřešení otázky práv občanů obou stran už zbývají jen technické detaily.

Druhořadí hráči

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci po summitu upřesnil, že varianta brexitu bez dohody nebyla během rozhovorů nikdy na stole. „Ti, kdo ji vznášejí, jsou druhořadí hráči,“prohlásil Macron. Otéto možnosti přitom mluví značná část konzervati­vců premiérky Theresy Mayové včetně šéfa britské diplomacie Borise Johnsona. Bývalý labouristi­cký ministr Pe- ter Mandelson v této souvislost­i včera řekl, že možnost, že by jednání skončila bez dohody, by pro Británii znamenala katastrofu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker podotkl, že variantu „bez dohody“nesnáší. Nikdo mu prý v Británii ještě nevysvětli­l, jak by vypadala, a Britům nikdo nevysvětli­l, co opravdu znamená brexit.

Lídři EU si jinak pochvalova­li jednotnost při brexitovýc­h jednáních a německá kancléřka Angela Merkelová zvláště pochválila unijního vyjednavač­e Michela Barniera.

Britská premiérka před odjezdem z Bruselu podle agentury Reuters slíbila, že její země „dodrží všechny závazky přijaté během členství“. Zároveň ale odmítla učinit jakékoliv finanční sliby, dokud nebude mít jasno o budoucí podobě vzájemných vztahů.

Ne digitální dani

Unie debatovala i o Macronově návrhu na novou daň pro internetov­é giganty typu Google či Facebook. Jeho iniciativu v tomto směru ale některé členské státy v čele s Irskem odmítly, protože by podle nich na úkor Evropy zvýhodnila Čínu a Spojené státy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia