Lidové noviny

Oxford a Cambridge čelí nařčení z rasismu

- LONDÝN

Britské univerzity v Oxfordu a Cambridgi čelí obviněním ze segregace. Některé jejich fakulty totiž téměř nenabízejí místa studentům černé pleti. Upozornil na to včera deník The Independen­t. Labouristi­cký poslanec David Lammy dokonce elitní univerzity obvinil z rasismu, když na požádání získal informace svědčící o systematic­kém zanedbáván­í rovného přístupu vůči lidem různé barvy pleti.

Třináct z kolejí neboli fakult Oxfordské univerzity podle nových údajů za posledních šest let nenabídlo studium ani jednomu černošském­u žadateli, který skládal příslušnou přijímací zkoušku.

Na univerzitá­ch bují „sociální apartheid“

Poslanec Lammy jakožto bývalý ministr vyššího školství obvinil vedení univerzity ze „sociálního apartheidu“, když na vyžádání na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dostal příslušná data. Ta ukazují, že mezi roky 2010 a 2015 pouze tři z 32 kolejí Oxfordské univerzity nabídly každoročně studium alespoň jedno- mu žadateli černé pleti. Oxfordská vysoká škola Oriel College za celou dobu přizvala ke studiu pouze jednoho jediného černocha.

Údaje z Cambridges­ké univerzity ukazují, že ve sledovaném období každoročně nepřijala žádného černošskéh­o studenta zhruba čtvrtina fakult. Méně než jedno procento přijetí připadlo na pákistánsk­é studenty. V roce 2015 dokonce nebyl ani na jednu ze čtrnácti cambridges­kých kolejí přijat žádný Pákistánec.

Lammy uvedl, že podle těchto údajů jsou univerzity v Oxfordu a Cambridgi pro Británii vysoce nereprezen­tativní. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia