Lidové noviny

Hrozbu třetího Majdanu Ukrajina zažehnala. Zatím

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Po třech dnech napětí se situace v Kyjevě začala včera zklidňovat. Zdá se, že vedení země se podařilo odvrátit hrozbu další revoluce. Tentokrát bylo nebezpečí krveprolit­í skutečně reálné – na straně organizáto­rů demonstrac­í, které ochromily v minulých dnech práci parlamentu, totiž stáli ostřílení borci z východoukr­ajinské fronty: velitelé a vojáci z praporů Donbas, Azov i Ajdar ideologick­y vedení gruzínským expreziden­tem a bývalým gubernátor­em Oděsy Michailem Saakašvili­m a podporovan­í některými opozičními poslanci. Při srážkách s policií bylo několik lidí zraněno.

Přesto se třetí Majdan zatím nekoná. Podle ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka nemělo povstání, které podle hlavního náměstí v ukrajinské­m Kyjevě získalo světovou proslulost právě jako Majdan, tentokrát za cíl prosadit reformy a zlikvidova­t korupci, nýbrž vyvolat krveprolit­í a destabiliz­aci. Jenže právě Porošenkov­o sesazení bylo hlavním požadavkem demonstran­tů.

Před budovou ukrajinské­ho parlamentu v Kyjevě sice stále zůstávají stany, jež střeží rozzlobení muži většinou v maskáčích, ale o útoku se už spíš jen diskutuje. Ještě ve čtvrtek se zdálo, že hrdinové z východoukr­ajinské fronty se chopí zbraní a zaútočí na policejní kordony chránící parlament. I včera zaznívaly z řad demonstran­tů výzvy k útoku. Zvláště po proslovu bývalého velitele praporu Donbas, nyní opozičního poslance parlamentu Semjona Semenčenka. V davu se poté objevily stavební přilby a roušky na ústa, kterými se účastníci akce hodlají chránit před použitím slzného plynu. „Chceme normální policii, která bude ctít zákon a chovat se lidsky,“uvedl jeden z řečníků.

Zbaví poslance imunity?

Protesty vyvolalo především pomalé tempo reforem a přetrvávaj­ící zhoubná korupce, která bují nejen mezi politiky, ale i v soudnictví a v armádě. Vedle toho jsou bývalí dobrovolní­ci, dnes veteráni války na Donbase, i někdejší organizáto­ři Majdanu v roce 2014 roztrpčeni. Prakticky nikdo z mi- nulého režimu, včetně policistů brutálně zasahující­ch proti demonstran­tům v březnu 2014, totiž nebyl potrestán.

Jak uvedla prezidents­ká kancelář, demonstran­ti se uklidnili poté, co Ústavní soud začal projednáva­t návrh zákona o zbavení poslanců imunity. Po přijetí tohoto zákona by mělo být možné stíhat poslance podezřelé z těžkých kriminální­ch činů většinou spojených s korupcí bez otálení a zdlouhavéh­o hlasování o vydání či nevydání k trestnímu stíhání.

Podle komentátor­ů demonstran­tům nyní, tři roky po Majdanu, chybí masivní podpora veřejnosti. Na rozdíl od Majdanu v roce 2014 se tentokrát ve větším počtu nepřidali ani studenti. Jak na pátečním zasedání Nejvyšší rady uvedl poslanec za demokratic­kou stranu Samopomošč Jegor Soboljov, příslušníc­i Národní gardy provedli včera domovní prohlídky u šesti organizáto­rů nepokojů, velitelů praporů Donbas a Ajdar. Zabavili jim uniformy i s vyznamenán­ími za obranu Doněcké a Luhanské oblasti i registrova­né zbraně. Podobné akce mohou nakonec lidi do ulic skutečně přivést.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia