Lidové noviny

Leo Express láká na rychlíky z Číny i Škody

- MICHAL PAVEC

PRAHA Soukromý dopravce Leo Express podal nabídku na provoz rychlíkový­ch a expresních spojení, u nichž končí Českým drahám smlouvy v roce 2019. Společnost usiluje o získání dočasného zajištění linek do doby, než se státu podaří vybrat dopravce v řádné soutěži.

Je jisté, že ministerst­vo dopravy nebude mít po vypršení zmíněných smluv včas uzavřené tend- ry. Proto letos na jaře přislíbilo, že bude jednat o dočasném provozu linek, a to i s jinými dopravci než s dosavadním „monopolist­ou“na tratích – Českými drahami.

„Nabídky na zajištění dálkové dopravy jsme podali na téměř všechny linky, jimž končí stávající smlouvy v roce 2019,“potvrdila pro Lidovky.cz mluvčí Leo Expressu Kateřina Veitová.

V Česku je tato společnost známá především jako vlakový do- pravce mezi Prahou a Ostravou. Se svými černozlatý­mi vlaky působí na trhu už od roku 2013. Před týdnem pak Leo Express získal povolení pro linku Praha–Krakov. Provozuje také několik autobusový­ch linek.

Opce na třicet souprav

Na tratě, o něž bude firma podnikatel­e Leoše Novotného usilovat, nabídne státu například vlaky od čínského výrobce CRRC. V současné době probíhá výroba tří sou- prav, opci má však Leo Express na dalších třicet.

V nabídce by měl mít podle informací serveru Lidovky.cz také vozy od Škody Transporta­tion, českého výrobce elektrický­ch vlaků.

Detaily nabídky, která včera odpoledne dorazila do datové schránky ministerst­va, nechtěl Leo Express komentovat.

Jisté je, že u rychlíků a expresů jde v současnost­i o dočasný provoz. Stát má totiž povinnost – na základě takzvaného čtvrtého železniční­ho balíčku Evropské komise – zbavit se smluv, které umožňovaly vybrat dopravce bez soutěže. V tomto případě šlo v podstatě výhradně o státní České dráhy.

Leo Express se tedy svou nabídkou pokusí přesvědčit ministerst­vo dopravy, aby přímé zadání na několik let získal.

„Velice vítáme kroky ministerst­va a závazek jednat s více dopravci a věříme, že najdeme vý- hodné řešení, které pomůže Česku skutečně využít potenciál,“uvádí ředitel Leo Expressu Peter Köhler.

Rostou tržby, ale i ztráta

Soukromý dopravce loni svezl svými vlaky a autobusy 1,4 milionu cestujícíc­h a vykázal přitom ztrátu zhruba 110 milionů korun, meziročně jde o propad o deset milionů korun. Tržby vzrostly o 47 milionů korun přibližně na 300 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia