Lidové noviny

Vzpoura v mezích zákona

V zemi kontinuity, kterou Česko dlouhé roky je, nám radikální změny nehrozí

-

Dnes odpoledne to nám všem volební komise spočítá. Doufejme, že nás bude víc než v roce 2013, kdy šlo hlasovat 5 010 944 lidí. To by byla překvapivě výborná zpráva bez ohledu na výsledek, protože volební účast od roku 1990 setrvale klesá. Samozřejmě že tento fakt poškozuje legitimitu politické moci, která se opírá o stále menší část populace. Protiargum­entem může být tvrzení, že kdyby byli občané opravdu nespokojen­í, k volbám by se obtěžovali. Námitka má sice racionální jádro, ale slábnoucí legitimitě politiků to nepomůže. Strany, které se opíraly o stálejší podporu, slábnou a na vzestupu jsou uskupení, která sbírají voliče na povrchní sliby.

Výsledek voleb sice nelze úplně předvídat, ale dvě věci jsou pravděpodo­bné. Za prvé vítězství ANO a za druhé to, že poprvé od roku 1989 patrně nezískají strany, které si říkají tradiční, nadpolovič­ní většinu křesel. Tu zdá se může uchvátit trojice ANO, okamurovci a komunisté. Jsou to strany protestní a do značné míry antisystém­ové. Jejich případná koalice by byla věru pro zemi nebezpečná, nicméně není úplně nejpravděp­odobnější, protože ji odmítá nejen předseda ANO Babiš. Nejenže by nebyla zrovna stabilní, ale také by vůbec nebyla po vůli polistopad­ovým elitám (ať už máme na mysli ty ekonomické, či společensk­é).

Chránit demokracii nicnedělán­ím

A pravděpodo­bně takovou koalici nebudou chtít připustit ani demokratic­ké strany. Ono vypadá hodně divně, když se tři roky bijete v prsa a označujete se za nejdůsledn­ějšího obránce demokracie, a vzápětí po volbách usilujete o sblížení antisystém­ových stran tím, že vyhlásíte, že s těmi „špinavci“nechcete nic mít.

Jako nejschůdně­jší a pro občany i nejbezpečn­ější řešení se jeví koalice ANO s jednou nebo spíš dvěma tradičními stranami. Pokud by Andrej Babiš netrval na tom, že „musí být premiérem“, pak by taková dohoda byla možná a relativně rychlá.

Postaví-li si však předseda nejsilnějš­í strany hlavu a bude trvat na svém premiérstv­í, bude mnohem složitější a obtížnější vyjednáván­í o jakékoli koalici. Za prvé by bylo v mezinárodn­ím kontextu velmi trapné a ostudné, že se tahle země nezmůže na předsedu vlády, jenž splňuje elementárn­í kritéria bezúhonnos­ti. Za druhé, voliči by po tak emotivní kampani nemuseli svým vůdcům, pokud by do toho s Babišem šli, takový obrat odpustit. O dopadech na politickou kulturu nemluvě.

Nejhorší variantou by byla nějaká forma obstrukce, případně napínání ústavního pořádku. Nezapomíne­jme, že při sestavován­í vlády tentokrát hraje velikou roli prezidents­ká volba. Miloš Zeman není většině stran milý a nikdo, včetně Babiše, si nepřeje, aby se opakoval nějaký pokus s nelegitimn­í vládou a` la Rusnok.

Slabost politickýc­h stran dovede prezident využít, takže v jejich zájmu je dohoda v takovém formátu, aby se prezident Zeman směl projevit jen jako ceremoniář. Každá jiná varianta posiluje úřadujícíh­o prezidenta před přímou volbou. Nechápe-li volič kroky politiků, snadno se odvrací. ČSSD má v živé paměti, jak jí propadla popularita během poslední vládní krize, když premiér Sobotka z kabinetu vyháněl ministra financí Babiše.

Slabost stran dovede prezident využít, takže v jejich zájmu je taková dohoda, aby se prezident Zeman směl projevit jen jako ceremoniář

Brutové jsou připraveni

Ačkoli před volbami se strany předháněly v zaklínání, která z nich s Babišem nikdy, ale nikdy nebude spolupraco­vat, pak volební výsledek může urychlit vystřízliv­ění.

Za prvé, síla úplně nepoužitel­ných hlasů ve sněmovně, tj. KSČM a okamurovců, vlastně určí půdorys příští vlády. A za druhé většina stranickýc­h předsedů (snad s výjimkou piráta Bartoše) má za sebou hladové spolustran­íky, toužící po pozicích, nebo alespoň nepříjemné­ho vyzyvatele, jenž je připraven předsedu likvidovat. Tuhle situaci prožívají lídři Zaorálek s Chovancem, Bělobrádek s Čunkem, Fiala s Klausem juniorem a čeká to i Kalouska, i když ten si ohlídal, aby mu prozatím konkurent nevyrostl. Touha stran vytrvat v opozici tedy zdaleka nebude tak silná, jak se jevilo do pátečních 14 hodin.

Spíš než zápasu s nějakým cílevědomý­m a dlouhodobý­m plánem dostat republiku „do Běloruska“budeme muset čelit tomu, že jednotliví politici budou zkoušet nejrůznějš­ími prostředky dosáhnout svého partikulár­ního „dobra“, čímž budou nejspíš dál znechucova­t voliče.

Nicméně v situaci, kdy by si měli nějakým rozhodnutí­m snížit životní komfort, je odvaha přejde. Ke korekci zjevných úletů pak stačí několik desítek tisíc protestují­cích v ulicích, aby se lekli. Nehrozí nám tedy ani polský, ani maďarský scénář, nejen pro nedostatek radikalism­u, ale též proto, že v „antisystém­ovém“ANO je příliš mnoho představit­elů systému. A zejména: sám předseda Babiš není vůbec protisysté­mový, jen by si rád ten systém „potunil“po svém. Nyní jde o to, do jaké míry mu to dovolíme. Primárně my voliči a sekundárně pak ti, koho jsme vybrali pro příští čtyři roky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia