Lidové noviny

Vyznávám, že často nevím...

-

Je podzim. Údolí se válí v mlhách, slunce zahlédnete, jen pokud opustíte tuhle slzící kotlinu… Je jedno, zda si to namíříte do Alp, nebo do Saska, ale hlavně pryč, někam, kde lidé neumějí mluvit a jsou němí (čili Němci). Prý tedy ve čtvrtek a v pátek svítilo sluníčko i na Moravě, ale kdo má tomu věřit? Stejně to jsou nějaké fake news.

Volební vyhlídky by prostě byly mnohem lepší, nebýt Ištvana a Šlachty. Kdyby tihle dva jurodiví nedali v rámci vyšetřován­í „sabotáže“a „spiknutí“štěnice do pracovny premiéra, nebo kdyby tam alespoň vtrhli o pár měsíců později, mohli jsme mít volby jako vždy v červnu. V červnu není mlha ani inverze, v červnu jsou stromy rozkošně olistěné a zejména je mnohem více slunečního svitu, což má zásadní dopad nejen pro osoby ohrožené tzv. sezonní afektivní poruchou. Vyhlídky jsou v čase ubývajícíh­o světla a minimálníh­o slunečního svitu prostě až příliš temné.

Všichni říkají: „Zavři oči, mysli na Anglii a vyber si to nejmenší zlo.“Jenže já díky rytíři Geraltovi z Rivie moc dobře vím, že nejmenší zlo neexistuje. Je jen zlo.

Takže... co když si prostě nemohu a neumím vybrat? Deset let jsem volil jednu stranu, napřed s nadějí, pak ze soucitu a nakonec z jistého punkerskéh­o, zcela nekonzerva­tivního vzdoru. Nebo spíše obyčejného trucu. Teď už nemůžu, protože za- čala popírat některé – pro mne však ty nejzásadně­jší – principy.

Ano, umím programy takřka zpaměti, vím přesně, co partaje chystají v daních, důchodech, školství i exekucích, ale někoho zvolit je mnohem složitější otázka, kdy jde rozum velmi často stranou. Ne úplně, ale přece jen často postává v koutě. On totiž jen málokdo chladně kalkuluje. Stačí se podívat na to, kolik vysoce vzdělaných, racionální­ch lidí bude volit strany, které se do parlamentu jistojistě nedostanou.

Ale co teď? Co když se neumím přemoci a myslet na Anglii? Copak není Nevolím! dostatečně silné politické a občanské vyjádření?

Není masivní neúčast vzkaz stranám (a tzv. hnutím), že takhle politiku dělat nemůžou? Že mají začít dělat svoje řemeslo pořádně? Lidsky, ale přitom nikoli nízce?

Ano, je mi jasné, že případné nevolím znamená, že de facto dávám hlas těm nejsilnějš­ím, tedy Babišovi, Filipovi, Zaorálkovi a Okamurovi, a že se tím odsuzuji k věčnému mučení v kotlech pekelných. Ale je to zločin? Není i masivní neúčast vzkaz stranám, že takhle politiku dělat nemohou? Že mají, slovy jednoho mého oblíbeného bývalého šéfredakto­ra, „vytáhnout hlavy z pr…“a začít dělat politiku pořádně? Lidsky, ale přitom nikoli nízce? Že by měli začít dělat politiku třeba jako Babiš, jen bez jeho komplikova­né minulosti a jeho snahy ovládnout všechno, co se dá? Že moderní a srozumitel­ný populismus, tak jak ho praktikova­l Tony Blair i teď Emmanuel Macron nebo Sebastian Kurz, není sprosté slovo?

Jsem srab. Asi tam nakonec přece jen půjdu. Ale koho tam hodím, to teď ví jen Vševědoucí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia