Lidové noviny

Dva roky prázdnin

Volby naši ekonomicko­u prosperitu nerozhodí

-

Politické strany se po dlouhých jednáních konečně shodly na koalici, oznámily sestavení vlády a měna v reakci na tuhle zprávu zamířila prudce ke dnu. Ne, to není žádná předpověď povolební situace v Česku, ale včerejší novinka z Nového Zélandu. Nejsilnějš­í labouristé tam chtějí především reformovat centrální banku, omezit její nezávislos­t, a je tak logické, že trhy nereagují zrovna pozitivně. Poučení pro nás, pevně ukotvené v Evropské unii a s centrální bankou pevně zakotvenou v ústavě, zní, že pokud nedojde k nějakému absurdnímu a šílenému zásahu nové vlády, třeba kdyby ohlásila czexit, naši současnou prosperitu jen tak něco nerozhodí.

Podle dlouhodobě kvalitní prognózy České národní banky se sice růst našeho HDP napřesrok mírně zpomalí, čekají nás ale ještě nejméně dva roky hospodářsk­é prosperity, než nás neúprosný zákon ekonomické­ho cyklu pošle do recese. Shodují se na tom i ministerst­vo financí a celá řada analytiků, takže politici mají dost času na své povolební tanečky. Zkrátka, ať už bude situace v dalších týdnech či snad měsících vypadat sebedramat­ičtěji, budeme se mít ještě dlouho dobře.

To v žádném případě neznamená, že by čerstvě zvolení zástupci za naše peníze neměli do podzimu 2019 nic dělat krom vzájemného dohadování. Jakákoliv vláda musí rychle dohnat řadu domácích úkolů, postavit se čelem k reformě důchodovéh­o a sociálního systému a především modernizov­at školství pro 21. století. V neposlední řadě pak začít napříč politickou scénou s chladnou hlavou řešit náš vstup do eurozóny a naše budoucí postavení ve sjednocené Evropě. Dejme jim proto několik týdnů, ale rozhodně ne dva roky prázdnin. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia