Lidové noviny

Volební hesla? Žádná jazyková krása

Vyprázdněn­ost, agresivita i lascivnost. Politici se podle jazykovědc­e Karla Olivy soustředil­i více na zvuk hesla než na jeho obsah

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Komunikace ve společnost­i se zplošťuje,

Já to vnímám jako výrazný signál, že členové jejich volebních štábů se věci nevěnovali tak, jak měli: možná si to po sobě nepřečetli, možná to přečetli málo pečlivě či s nedostateč­nou znalostí pravopisu, což by bylo snad ještě horší. Ale uznávám, že tady trpím jistou profesioná­lní deformací.

Některé jevy nastávají s určitou pravděpodo­bností a u jistoty je tato pravděpodo­bnost 100 procent – tolik snad k významu tohoto slova. Ohledně jeho používání – víte, papír snese všechno. Pouhými hesly by se voliči prostě řídit neměli, ať jsou ta hesla jakákoliv. Měli by se také dívat na to, jak důvěryhodn­ý je ten, kdo je říká, jakou jistotu mají, že bude své sliby plnit.

Radikální hesla poukazují – na co jiného než na radikalism­us. A neváhám říci, že tím i na určitý deficit demokratic­kých přístupů. Možná trochu i na nezkušenos­t mládí.

Jak to zapůsobilo, se ukáže při sčítání hlasů. Obecně bych hru s jazykem, byť třeba s erotickým podtextem, neodsuzova­l, když nic jiného, oceňuji jazykovou tvořivost. Ale je potřeba posuzovat vhodnost stylu konkrétníh­o typu jazykových hrátek v individuál­ní situaci – tady se mi to úplně vhodné nezdá. Možná jsou ale lidé, na které to zabere. Zakážeme jim tedy některé věci – třeba vulgarity? Kde ale stanovíme hrani-

Ty přece nejsou jen otázkou těchto voleb. Podívejte se na pana prezidenta, ale i na jeho protikandi­dáta z prezidents­ké volby a další politiky, kteří svým jazykovým chováním dlouhodobě legitimizu­jí používání vulgárních výrazů, snižují jazykovou kulturu národa – a ponižují politiku. Mimochodem právě u Karla Schwarzenb­erga je to s podivem. Říká se noblesse oblige, tedy šlechtictv­í zavazuje, a na prvním místě jistě zavazuje k tomu, být dobrým příkladem pro ostatní. Mohou to udělat, samozřejmě.

Ta slova už jsme přece přijali do češtiny a jsou běžným mluvčím všeobecně srozumitel­ná, stejně jako třeba výrazy prezident, premiér, politika. Případný problém není cizí původ, ale srozumitel­nost. Možná bychom dokonce našli taková slova, která jsou původem česká, a přitom srozumitel­ná všem nebudou.

To jsou slova relativně srozumitel­ná, proto i do jisté míry přijatelná. O žádnou jazykovou krásu ale nejde, už proto, že jsou složená ze dvou částí, z nichž jedna je cizí a druhá česká, což je poněkud nestandard­ní. Navíc jistě cítíte, že nejde o výrazy spisovné...

Inu, vytváříme si postupně nová slova, která reagují na některé jevy či události. Na to, jak se uchytí, si musíme počkat – minimálně tak deset let. Takže moje odpověď by byla, že nyní ne, ale jak to bude za pár let, to teprve uvidíme.

Na jednu stranu musíme některé věci občas opakovat, aby posluchačů­m utkvěly v paměti. U některých lídrů bylo nicméně patrné, že mají mediální poradce a že si s nimi přehrávali debaty dopředu, což ale dnes prostě patří k věci. Pak je ovšem těžké odhalit, kdo byl či nebyl nervózní. Někteří si dobře nacvičili i spisovnou češtinu.

Doporučil bych jim to – a samozřejmě nejen před volbami. U několika z nich vím, že berou hodiny spisovné češtiny a rétoriky, tedy vlastně i přesvědčov­ání – včetně gestikulac­e. Přece jenom ale asi nelze natrénovat všechno – s jistým charismate­m už musímemožn­á přijít na svět, někteří jsou přitom obdařeni více, někteří méně, a mám dojem, že někdo ho může i zcela postrádat. Je zřejmé, že pokud takový politik bude třeba i dobře promyšlený program prezentova­t stylem uspávače hadů, mnoho voličů jím neosloví.

To je těžká věc. Záleží na osobnosti mluvčího a na tom, koho chce oslovit. Obávám se, že vzdělanějš­í vrstvy – pražskou, brněnskou a každou další „kavárnu“– spíše odradí. Jiní voliči by si ale mohli říci: To je ten náš, lidovej, toho budeme volit.

Mohly by to být dotace, lithium, z nespisovný­ch třeba účelovka… to jsou teď populární, frekventov­ané výrazy. Já bych ale raději počkal – ještě není po volbách, zrovna tak jako ještě není všem dnům roku 2017 konec.

 ?? Konstatuje Karel Oliva. Doba se zrychlila a žijeme povrchněji. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ??
Konstatuje Karel Oliva. Doba se zrychlila a žijeme povrchněji. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia