Lidové noviny

Genius loci

-

Dnešní Rakousko může být v mnoha ohledech naším vzorem, ta Kakánie se má k světu u nás. Jen považme: Vstoupili jsme do NATO, okamžitě jsme se však starali, jak z něj vystoupit. Jsme členy Evropské unie, ale ne tak úplně jsme členy, neboť se vášnivě bráníme být jejími plnohodnot­nými členy. Jsme proti migrantům, ochranu proti nim však nabízí strana v čele s migrantem. Jsme jednou z nejbezpečn­ějších zemí na světě, avšak chceme flintu do každé rodiny.

Ta naše kakánská litánie je nekonečná, jak většina litánií už bývá. V nejsekulár­nější zemi světa (domorodce v brazilskýc­h pralesích nepočítám) jsme provedli bezpříklad­ný majetkový přesun ve prospěch církví. Zato bývalým „kulakům“se ukradený majetek nevrátil, nebo jen trochu. Asi nebyli pevni u víře.

Putna

Středa Baldýnský

Česká Kakánie se ráda a často označuje jako tradiční součást liberálně demokratic­kého Západu. Avšak její představit­elé neváhají mrštně pobít čelem zemi před trůnem čínského vládce nebes, jen aby se na nás nezaškared­il kvůli pobytu dalajlamy. I suverenita české Kakánie má dvě podoby. Jednu nevraživou vůči „Bruselu“, který do nás sype miliardy na náš rozvoj, druhou poníženě lísavou vůči pekingském­u samovládci, který u nás skupuje, co on potřebuje. A to v pokoutní gesci pana prezidenta, muže už zjevně za vrcholem svých fyzických i duševních sil, kterému naše kakánská vláda nechávala prostor k hloupým i nebezpečný­m tlachům v zahraničí i doma, aby je pak s rozpaky dementoval­a.

Vrátil jsem Musilovu knihu na místo a otevřel si obálku s hlasova-

Čtvrtek Rejžek cími lístky do sněmovních voleb. Už při letmém probrání mi blesklo hlavou, že snad byla škoda onu Musilovu Kakánii v roce 1918 zničit. Zejména když vidím, že si náš stát z ní ponechal jenom to špatné. A že měl pravdu i prezident Masaryk s teorií o padesáti letech demokratic­kého vývoje státu, nutných k pevnému zakotvení demokracie. Máme za sebou zhruba jen polovinu onoho času, a proto se ani nedivím, že si nedovedu vybrat. Jistě, nějakou proevropsk­ou stranu. Tu asociální, nebo tu, která se do sněmovny asi nedostane? Kakánská to volba. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia