Lidové noviny

Firmy se na trhu prosadí

-

ty. Navzdory tomu se naše státní podniky dokážou na trhu prosadit.

LN Vyplatí se státu takové podniky?

Vyplatí, a to i v době míru, ale především za krizových situací. Stát se v minulosti zbavil řady podniků a ponechal si pouze strategick­é, které jeho jménem plní specifické úkoly. Nejde o to, aby tyto státní podniky především dosahovaly výrazných zisků, jejich strategick­ým úkolem je zabezpečit dostatečné kapacity – materiální i personální – k opravě pozemní a letecké vojenské techniky nebo k péči o lesní porosty ve specifický­ch podmínkách při výcviku a činnosti armády ve vojenských újezdech nebo objektech důležitých pro obranu státu. Naše státní podniky také zajišťují nezbytné výzkumné a vývojové kapacity či uspokojují potřeby armády ve zkušebnict­ví vojenské techniky.

Konkurence v obranných technologi­ích i jejich údržbě je obrovská, ale státu se vyplácí mít vlastní podniky, říká v rozhovoru náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

LN Ministerst­vo obrany si tedy dokáže vlastními silami otestovat a upravit vybavení, výstroj či techniku?

Ano, v případě podniků Vojenský výzkumný ústav a Vojenský technický ústav využívá resort také jejich unikátní schopnosti v oblasti zkušebnict­ví – testování – a letité zkušenosti v oblasti vojenského výzkumu a vývoje. Ať už jde o komunikačn­í a informační systémy, maskování, zbraňové systémy či výrobu munice, nebo zacházení s nebezpečný­mi látkami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia