Lidové noviny

Plíšková proti světové elitě

- VOJTĚCH LHOTA

Osm nejlepších tenistek současnost­i čeká vyvrcholen­í sezony: v neděli začíná tradiční Turnaj mistryň. I s Češkou Karolínou Plíškovou. Jaké jsou její šance?

PRAHA Odložily tenisky a v elegantníc­h šatech pózovaly fotografům. Bylo vidět, jak si hráčky elitní světové desítky program kolem slavnostní­ho losování Turnaje mistryň užívají. I když... „Ujít v takových botách celý červený koberec bylo pro mě těžší než tenisový zápas,“vtipkovala světová jednička Simona Halepová.

V luxusním singapursk­ém hotelu se postupně na pódium podívaly všechny účastnice týdenního zápolení.

Startuje se tuto neděli. Vítězku poznáme za týden.

„Přivítejte královnu es Karolínu Plíškovou,“ohlásil moderátor. Česká hvězda si svou přezdívku vydobyla hned 488 nezachycen­ými servisy, kterými letos zasypala soupeřky.

V černých šatech s květinovým vzorem pak čahounka z Loun zamířila do čela sálu.

„Moc mě baví, že tu získávám i jinou než tenisovou zkušenost,“usmívala se.

Když ale hovořila o soupeřkách, už byla vážná: „Pro úspěch zde udělám maximum.“

Právě Plíšková odehraje první utkání turnaje – v neděli od 11 hodin proti sedmatřice­tileté Venus Williamsov­é.

„Naposledy jsem ji porazila na její domácí půdě při loňském US Open. Pokud se Venus daří a cítí se dobře, je to proti ní hrozně těžké,“připustila Plíšková.

Do „její“bílé skupiny byla vedle americké legendy nalosována i Španělka Garbiňe Muguruzaov­á a Lotyška Jelena Ostapenkov­á.

„Myslím, že složení mé skupiny je pro mě lepší než u té druhé,“uvažovala pětadvacet­iletá Plíšková. „Hrajeme všechny podobným stylem. Se všemi se znám dobře, snad se připravím, jak nejlépe můžu, a odehraju dobré zápasy,“přeje si.

Na rozdíl od svých rivalek do- sud neovládla žádný grandslam. Přesto toho letos stihla víc než dost: odehrála téměř 70 zápasů, vyhrála turnaje v Brisbane, Dauhá a Eastbourne, probojoval­a se do semifinále na French Open a osm týdnů na soupeřky shlížela z trůnu žebříčku WTA.

Na své někdejší kralování by se ráda rozpomněla dominancí v Singapuru.

„Sezona je hodně dlouhá a náročná, ale na takové myšlenky teď není čas,“zdůraznila. Ve hře totiž není jen prestiž, ale i tučná fi- nanční odměna. Neporažená vítězka si může obohatit konto až o dva miliony dolarů.

Loni skončila blonďatá Češka na třetím místě ve skupině: porazila jen Muguruzaov­ou, s níž se utká i nyní.

S dočasnou trenérkou

K úspěchu jí má dopomoci trenérka Rennae Stubbsová, která dočasně nahradila odvolaného Davida Kotyzu. Byť dovedl Plíškovou na post světové jedničky, desetiměsí­ční spolupráci se rozhodli ukončit. Oficiálně kvůli neshodám v názorech na strategii tenisového vývoje.

Australank­u po zastávce v blyštivém Singapuru vystřídá Tomáš Krupa, dosavadní kouč Barbory Strýcové.

Pokud si Plíšková vybojuje postup, vyzve některou ze soupeřek z červené skupiny.

Tu tvoří Simona Halepová z Rumunska, Ukrajinka Elina Svitolinov­á, Dánka Caroline Wozniacká a Caroline Garciaová z Francie.

 ?? Zleva: Garciaová, V. Williamsov­á, Svitolinov­á, Halepová, Muguruzaov­á, Plíšková, Wozniacká a Ostapenkov­á. FOTO GETTY IMAGES ?? Účastnice Turnaje mistryň.
Zleva: Garciaová, V. Williamsov­á, Svitolinov­á, Halepová, Muguruzaov­á, Plíšková, Wozniacká a Ostapenkov­á. FOTO GETTY IMAGES Účastnice Turnaje mistryň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia