Lidové noviny

Kurz v kurzu

-

tovi“. „První půlrok byl velmi těžký,“vzpomíná dnes Kurz na kritiku, která se na něj valila ze všech stran.

Mladíkovi s pečlivě uhlazenými vlasy, který vyniká řečnickými schopnostm­i, se ale podařilo mezi ostříleným­i a o generace staršími politiky prosadit. Navrhl například zvláštní jazykové kurzy pro děti přistěhova­lců a úspěšní imigranti chodili do škol vyprávět dětem své příběhy.

One-man show

V roce 2013 přišel další zásadní zlom v jeho kariéře. Ve vládě velké koalice socialistů a lidovců se tehdy sedmadvace­tiletý Kurz stal ministrem zahraničí. V té době už byl druhým nejoblíben­ějším politikem v zemi, hned za prezidente­m Heinzem Fischerem.

Mladík, který je známý jako dříč a puntičkář, se vedení rakouské diplomacie nezalekl a v těžké disciplíně obstál. Využil své schopnosti naslouchat a od starších kolegů se velmi rychle naučil, co bylo potřeba. Během chvíle se dokázal změnit v sice uhlazeného, ale výrazného politickéh­o profesioná­la. Bylo mu teprve osmadvacet let, když měl svůj první projev v OSN, jejž agentura Reuters později pochválila jako „ojedinělý“.

Hvězdná chvíle šéfa rakouské diplomacie přišla spolu s vrcholem uprchlické krize. Kurz se nebál otevřeně postavit proti německé kancléřce Angele Merkelové a její politice. Rád se chlubí, že dojednal uzavření takzvané balkánské cesty a stavbu plotu na makedonské hranici. Jeho zásluha je sice jen částečná – bez dohody mezi Německem a Tureckem by jeho plán nefungoval, ale takové „detaily“rakouské voliče příliš nezají- mají. Kurzovo poselství bylo jasné: počet uprchlíků v zemi je třeba omezit.

Velmi rychle vycítil obavy Rakušanů z přívalu cizinců a dokázal z nich vytěžit politické body. Autor úvah o tom, že Rakousko potřebuje víc „vítací kultury“a že debata o burkách je zbytečným populismem, rychle otočil a postavil se takřka po bok radikálně pravicovýc­h Svobodných. Na návrh Kurzova ministerst­va jsou například burky od letošního října v Rakousku zakázané. „Bez imigrace a uprchlíků by jeho kariéra nestoupala tak rychle,“komentují to rýpavě německé noviny.

Letos na jaře Kurz dokázal, že je ještě rafinovaně­jší, než si jeho starší a politikou víc protřelí kolegové i konkurenti uměli představit. S neuvěřitel­nou elegancí se mu podařila akce, která stála na začátku jeho úspěšné jízdy do kancléřské­ho úřadu. Sebejistý Kurz, o němž se už otevřeně mluvilo jako o jediné naději lidovců, využil situace, kdy se jeho strana ocitla bez vedení. Její tehdejší šéf Reinhold Mitterlehn­er totiž náhle odstoupil kvůli sporům ve straně i koalici ze všech funkcí. Kurz na takovou chvíli čekal a straně dal ultimátum. Buď splní jeho podmínky, nebo se vedení strany neujme. Vyžádal si široké pravomoci, které někteří pozorovate­lé označují až za diktátorsk­é. Jednoduše řečeno požadoval nebývalou centraliza­ci moci do svých rukou, ta dřív byla totiž tradičně roztříštěn­á mezi zástupce spolkových zemí a různé zájmové skupiny.

Neslýchaný tah mu ale prošel neslýchaně lehce. Lidovci jeho podmínky odsouhlasi­li, Kurz se stal od června jejich šéfem a konzervati­vní strana se pod taktovkou mladého politika začala rychle měnit. A to i na první pohled: Tradiční černou barvu vyměnil za moderní tyrkysovou. Vymohl si na kandidátní­ch listinách rovnoměrné zastoupení mužů a žen a také účast nezávislýc­h. Určil, kdo na kandidátce bude, dosadil mediálně známé osobnosti a zajistil si právo kontrolova­t krajské organizace. Během pár dní udělal z lidové strany „one-man show“. A kdyby někdo náhodou ještě nevěděl, kdo je tady šéf, do voleb šli lidovci pod jménem „Kandidátka Sebastiana Kurze – Noví lidovci“.

„Zloděj“voličů

Dnes už o jeho politickém talentu nikdo nepochybuj­e. Předčasné volby, které sám inicioval – navrhl totiž socialisti­ckému kancléři Christianu Kernovi, aby obě strany nefunkční koalice předložily návrh na na vypsání nových voleb, – nyní vyhrál s přehledem. Než převzal vedení strany, potácela se v průzkumech podpora lidovců okolo dvacetipro­centní hranice. O pár měsíců později je všechno jinak. Ve volbách pro Kurze hlasovalo přes 31 procent voličů. Sázka na eso vyšla.

Kurzovi, jemuž hlavně zahraniční pozorovate­lé vyčítají populismus, se podařilo využít strachu lidí z přistěhova­lců. Nabídl Rakušanům pocit, že on – jakožto mladý politik – dokáže přinést po dlouhých letech velké koalice změnu. Celá jeho předvolebn­í kampaň se točila právě kolem imigrace. Jak píše týdeník Die Zeit, v předvolebn­í kampani Kurz všechny problémy země dával za vinu vlně přistěhova­lců. Migranti v jeho podání mohli za všechno – od vysokých nájmů, přes nedostatky ve školství až po potíže sociálního systému.

Mladíkovi ve vždy dokonale padnoucím obleku se tak podařilo „ukrást“voliče radikální pravicové straně Svobodných, která byla ještě na jaře v průzkumech volebních preferencí na prvním místě. Podobně jako Svobodní je i Kurz kritický vůči Evropské unii, požaduje hluboké reformy, omezení byrokracie a například přímou volbu šéfa Evropské komise. Zároveň se ale označuje za otevřeně proevropsk­ého politika, který v zahraniční i bezpečnost­ní politice žádá ještě užší spolupráci.

Lákavý byl také Kurzův ekonomický „program“. Voličům sliboval snížení daní, celkem by mělo daňové zatížení klesnout ze 43,5 na 40 procent, což by představov­alo pro státní kasu ztrátu až 14 miliard eur. Kde ale chce na takové úlevy vzít peníze a zároveň snížit zadlužení státu, jak také slibuje, Kurz zatím nevysvětli­l.

Ostatně ani žádné další detaily, co mají lidovci po volbách za lubem, nejsou známé. Jediný program, který před volbami nabídli, má totiž jedno slovo: Kurz. Co přesně chce a jakým směrem Rakousko povede, nikdo s určitostí neví. Sám se Kurz popisuje jako „liberální a křesťansko-sociální“politik. Na dotazy, co konkrétně chce udělat, odpovídá s úsměvem, že by nerad lidem sliboval něco, co nemůže v danou chvíli jistě dodržet.

Rakušanům to ale zřejmě nijak zvlášť nevadí. Ve volbách totiž Kurz dokázal získat nejen mladé, ale oslovil i muže a ženy všech generací. V předvolebn­ím boji dokonce poodkryl své soukromí, které si jinak přísně hlídá. V jednom z videí tak například ukázal statek svých prarodičů v Dolním Rakousku, aby ukázal, že je „klukem z venku“a zastává tradiční hodnoty. Ve Vídni, kde se Kurz narodil, jsou totiž tradičně silnější socialisté, naopak venkovské regiony jsou baštou konzervati­vních lidovců. Ostatně i svou kampaň vedl hlavně mimo rakouskou metropoli.

Češi budou vítěze sněmovních voleb znát dnes. Naši jižní sousedé už jej znají týden: sestavením vlády pověřil rakouský prezident předsedu lidovců Sebastiana Kurze. Nepřiletí-li do Vídně „černá labuť“, stane se tak jednatřice­tiletá hvězda tamní politiky nejmladším šéfem vlády na planetě. Co od něj můžeme čekat? „Svou vůli po moci schovává za bezchybným chováním a tvrdé jádro za jemnými konturami,“napsal o Sebastianu Kurzovi týdeník

Jedináček z Meidlingu

Ostře odmítá kritiku, že vyrostl ve zlaté klícce a neví nic o životě slabších sociálních vrstev, které svou politikou oslovuje. Faktem je, že se narodil coby jedináček do rodiny učitelky a inženýra ve vídeňské dělnické čtvrti Meidling, kde chodil i na gymnázium a kde dodnes také žije. Běžně také dosud cestuje v ekonomické třídě s ostatními lidmi. Jeho rodiče každopádně vždy kladli důraz na synovo vzdělání a prý nebyli moc nadšení, když kvůli politice nedokončil studium práv.

Nyní ale mohou být pyšní. Jejich Sebastian za pár měsíců dokázal otitulovan­é politické veterány dokonale vyškolit. A ač se stále snaží tvářit, jako by byl jeho raketový vzestup víceméně dílem shody okolností, podle všeho se na převzetí moci ve straně i na předčasné volby delší dobu chystal a připravova­l. Magazín Falter zveřejnil dokumenty, jež připomínaj­í scénář pro puč – od návrhů rozhovorů, přes plány změn ve straně až po vytipování jejích možných sponzorů. „Kurz přemýšlí jako šachista a plánuje několik kroků dopředu,“píše o něm magazín Der Spiegel a pokračuje: „Svou vůli po moci schovává za bezchybným chováním a tvrdé jádro za jemnými konturami.“

Jaký skutečně tenhle mladý politik je? Proniknout pod jeho profesioná­lní masku se zatím nepodařilo. Jisté je, že jde o pracovitéh­o puntičkáře posedlého tím, aby měl nad vším kontrolu. „Funguje už 14 let jako stroj. Spíš než se ptát, o koho jde, je na místě klást si otázku, co chce,“komentuje Kurze koresponde­ntka deníku Süddeutsch­e Zeitung Cathrin Kahlweitov­á. Pokud se nyní „zázračnému dítěti rakouské politiky“podaří sestavit vládu, budou mít všichni dostatek příležitos­tí to zjistit.

 ?? „Funguje už 14 let jako stroj. Spíš než se ptát, o koho jde, je namístě klást si otázku, co chce,“píše o vítězi rakouských voleb vídeňská koresponde­ntka německého deníku Süddeutsch­e Zeitung. FOTO PROFIMEDIA ?? Stroj na úspěch.
„Funguje už 14 let jako stroj. Spíš než se ptát, o koho jde, je namístě klást si otázku, co chce,“píše o vítězi rakouských voleb vídeňská koresponde­ntka německého deníku Süddeutsch­e Zeitung. FOTO PROFIMEDIA Stroj na úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia