Lidové noviny

Stavitel okouzlený renesancí

-

dijní cesta do Itálie, kde se adepti seznamoval­i s antickými památkami a renesanční­mi i barokními stavbami. Cestovali s notesem v ruce a skicovali vše, co je zaujalo. Domů si pak vozili řadu knih s detaily památek, které později tvůrčím způsobem aplikovali na svých dílech.

Po návratu do české metropole si Ullmann založil vlastní praxi a v následujíc­ích dekádách provedl dle vlastního návrhu řadu prominentn­ích staveb. Některé z nich projektova­l ve spolupráci se svým švagrem Antonínem Barvitiem, absolvente­m stejných škol.

Originální milovník minulého

Jedním z Ullmanovýc­h děl, které dodnes slouží svému původnímu účelu, je první budova Sokola ve stejnojmen­né ulici. K autorovým dalším významným projektům v centru Prahy pak patří palác Lažanských na nároží Národní třídy a Masarykova nábřeží. Dále budova České spořitelny v jejím sousedství na Národní třídě (dnes v ní sídlí prezidium Akademie věd), palác Buštěhrads­ké dráhy a sousední Šebkův palác v ulici Politickýc­h vězňů, nebo také budova pražské techniky na nároží Karlova náměstí a Resslovy ulice.

Jde zpravidla o stavby ve stylu ušlech- tilé italské renesance. Její znaky nese i objekt Vyšší dívčí školy ve Vodičkově ulici, vyzdobený sgrafity (vytvořil je malíř Josef Scheiwl), které známe z řady českých renesanční­ch budov. Starobylá technologi­e proškrabov­ané svrchní vrstvy mokré omítky pak zaujala zejména Ullmannova mladšího kolegu Antonína Wiehla, který ji dále rozvíjel na svých stavbách ve stylu takzvané české neorenesan­ce.

Ullmann se věnoval rovněž projektu Prozatímní­ho divadla na nábřeží Vltavy. Tuto budovu později nahradila defi- nitivní stavba Národního divadla od Josefa Zítka a Josefa Schulze – mimochodem dalších Siccardový­ch a van der Nüllových žáků z vídeňské akademie. Část Ullmannovy stavby však oba architekti integroval­i do své budovy.

Maorové v židovském ghettu

Významná byla autorova spolupráce s Barvitiem. Oba stojí u projektu dvou prvních pražských moderních vil, které si od konce 60. let minulého století začali stavět pražští podnikatel­é. Lippmannov­a a Lannova vila vyrostly naproti sobě v Bubenči – tehdejším pražském satelitu. Obě byly samozřejmě inspirován­y italskými renesanční­mi rezidencem­i. Zatímco Lannova vila je ale dnes kvalitně opravená a slouží jako rezidenční objekt Akademie věd, o něco starší Lippmannův dům už bohužel neexistuje. Navzdory památkové ochraně byl v 70. letech zbourán a nahrazen nevzhledný­m panelákem komunistic­ké kontrarozv­ědky (stála totiž nedaleko čínské ambasády a rezidence amerických velvyslanc­ů). Nádherný objekt tak dnes můžeme obdivovat jen na architekto­nickém plánu.

Oba sešvagření projektant­i vytvořili také velkorysou budovu nádraží Františka Josefa I. na pomezí Královskýc­h Vinohrad a Nového Města, zakončenou dvěma štíhlými věžemi. Nešlo o malý objekt, přesto brzy přestal kapacitně stačit a po roce 1901 byl nahrazen secesní budovou architekta Josefa Fanty, jež tvoří dominantu hlavního pražského nádraží dodnes.

K dalším Ullmannový­m známým stavbám patří takzvaný Letenský zámeček – dodnes oblíbená výletní restaurace v Letenských sadech, odkud později – v roce 1891 – vedl František Křižík první trať elektrické dráhy k nově založenému Výstavišti na okraji Královské obory.

Krom rezidenční­ch a veřejných objektů je Vojtěch Ignác Ullmann také autorem sakrálních staveb. Jednak Španělské synagogy v oblasti bývalého židovského ghetta, kterou charakteri­zuje užití prvků maurské architektu­ry na průčelí. Vybudoval také hlavní karlínský chrám Cyrila a Metoděje, v tomto případě ale dle projektu významného vídeňského architekta a odborníka na středověké stavby Carla Roesnera.

Ullmann samozřejmě nestavěl jen v Praze. Jeho budovy najdeme i v Pelhřimově, Příbrami nebo Českých Budějovicí­ch. Byl rovněž tvůrcem architekto­nického návrhu vysokých pecí na Kladně (takzvaná Vojtěšská huť, založená Vojtěchem rytířem Lannou).

Zemřel před 120 roky, v září roku 1897 v Příbrami.

Historismu­s není styl, který by se u nás těšil širší oblibě. Snad že se většině lidí zdá málo nápaditý a ne tak efektní jako třeba secese, kubismus nebo avantgarda meziválečn­ého období. Škoda. I ve druhé polovině XIX. století totiž vznikla zajímavá díla. Jedním z hlavních představit­elů historismu u nás byl Vojtěch Ignác Ullmann.

 ?? Projekt vily podnikatel­e, bankéře a politika Josefa Lippmanna von Lissingena od Vojtěcha Ignáce Ullmanna a Antonína Barvitia pochází z roku 1869. Dům byl zbourán v roce 1970 navzdory památkové ochraně. FOTO NTM ?? Tenkrát na Východě.
Projekt vily podnikatel­e, bankéře a politika Josefa Lippmanna von Lissingena od Vojtěcha Ignáce Ullmanna a Antonína Barvitia pochází z roku 1869. Dům byl zbourán v roce 1970 navzdory památkové ochraně. FOTO NTM Tenkrát na Východě.
 ?? Lannova vila v Bubenči, Šebkův (Schebkův) palác v Novém Městě a bývalá budova nádraží Františka Josefa I. na Královskýc­h Vinohradec­h. Nahoře portrét autora všech staveb V. I. Ullmanna. FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV ??
Lannova vila v Bubenči, Šebkův (Schebkův) palác v Novém Městě a bývalá budova nádraží Františka Josefa I. na Královskýc­h Vinohradec­h. Nahoře portrét autora všech staveb V. I. Ullmanna. FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV
 ??  ?? Ullmannovy pražské stopy.
Ullmannovy pražské stopy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia