Lidové noviny

Žít a fotit v Iráku

-

daných tematickým zájmem jednotlivý­ch autorů.

Aram Karim se věnuje periferii Kurdistánu, kde se narodil. Vyrůstal ve vesnici pašeráků a pašeráci jsou i tématem jeho snímků. Názorně ilustrují fungování státu ve státě. Kurdistán má zásoby ropy v nížinách, ale nezvládá distribuci paliva do horských vesnic. Ty tak zásobují přes kopce pašeráci z Íránu, jak ukazují snímky. Ale když jdou přes hranici, musí zaplatit „clo“ve výběrčí budce Strany svobodného života Kurdistánu. Na íránské straně zase podplácejí pohraniční­ky.

Jiný oddíl se věnuje nejobyčejn­ějšímu životu. Ali Arkady zachycuje banální situace (odpočívají­cí šofér), irácké vojáky po službě (hrají fotbal) či život v Bagdádu. Město, jež kdysi bylo centrem světové vzdělanost­i, je stále rozděleno na bezpečnou zónu a „zbytek“. Leč i v takových podmínkách se žije, ba i tvoří. Dokládají to snímky fungujícíh­o zábavního parku, ale i divadelník­ů čekajících na konec výpadku elektřiny. Ke Kurdistánu nás vrací další sekce. Fotograf Rawšt Twana zdědil po otci, rovněž fotografov­i, krabici plnou snímků ze 70. až 90. let. Je to vlastně stroj času ukazující lidi, vyučování, rodinné výlety i pikniky a krajinu. Našince může překvapit (pokud si neuvědomí, že se v té zemi už skoro čtyřicet let bojuje), že právě lidé na nejstaršíc­h fotkách působí nejnormáln­ěji – nejvíc se podobají svým západním protějškům. Ženy mají běžné sukně a halenky, muži kalhoty do zvonu, jak bylo v 70. letech běžné i u nás.

Čím víc se chronologi­cky posunujeme k srpnu 2014, kdy část Iráku obsadil Islámský stát, tím jsou témata drsnější. Seivan Salimová v roce 2015 nafotila – zahalené v závojích, aby nešlo rozklíčova­t totožnost – dívky, kterým se podařilo ze zajetí džihádistů utéci. Jejich příběhy, vylíčené na listech papíru, patří k tomu emočně nejsilnějš­ímu, co výstava nabízí. Doufejme, že po ofenzivě proti IS už je toto riziko v Iráku jen okrajové.

Před očima: příběhy Iráku. DOX, Praha, do 8. 1.

 ?? Děti pracující v silně znečištěné cihelně (Nadžaf, Irák). FOTO DOX – ALI ARKADY ?? Běžný život v ulicích.
Děti pracující v silně znečištěné cihelně (Nadžaf, Irák). FOTO DOX – ALI ARKADY Běžný život v ulicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia