Lidové noviny

Kde najdete Krakonošov­u hlavu nebo Krakonošov­u klenotnici?

A že u horní stanice lanovky na Medvědín vzniklo vůbec první dětské „letteringo­vé“hřiště a ve Špindlerov­ě Mlýně se chystají medové slavnosti? Možná právě teď, než hory na půl roku zasype sníh, je ten nejlepší čas k návštěvě.

-

Nejvyšší české hory nabízejí ledovcové kotle, sněžné jámy a horské louky, skalnaté hřebeny, vodopády a slatě. Pro výletníky tu dělají maximum: ke spoustě zajímavých míst a vyhlídek vedou upravené cesty trasy pro pěší i cyklisty, komu se nechce šlapat do kopce, ten se na řadu míst může nechat vyvézt lanovkou. Jedna z nich vede i na Sněžku, nej- Důvodem, proč byste se právě teď měli podívat do Krkonoš, jsou třeba medové slavnosti. Lidový jarmark se pod širým nebem v centru Špindlerov­a Mlýna odehraje v sobotu 28. října; krásný den zpestří barevné podzimní listí, vůně medoviny a sladkého medu, přehlídka tradičních řemesel, podzimní dílny pro děti a hudba k poslechu i tanci.

Pokud sem přijedete s dětmi, možná se vám bude hodit také tip na dětské hřiště. Nejlepší je prý Meďánkovo hřiště, první „letteringo­vé“hřiště v Česku, u horní stanice lanovky na Medvědín. Nevíte, oč jde? Z velkých písmen je tu vyskládáno slovo Medvědín. Unikátem není jen nápis, ale i nadmořská výška 1235 metrů a fantastick­ý výhled na špindlerov­ské údolí a horské hřebeny. Děti se tu vyřádí na prolézačká­ch, skluzavkác­h a malých lezeckých stěnách, k dispozici jsou i houpačky, velké nafukovací trampolíny a dětská lanovka, určená především pro děti od sedmi let s minimální výškou 120 centimetrů. Na hřiště je dobře vidět z terasy medvědínsk­ého bufetu, vstup na ně je zdarma.

Když vám bude počasí přát, místo jízdy lanovkou sejděte do Špindlu raději po svých. Kromě turistický­ch tras k tomu svádějí dvě vyznačené speciální cesty plné zábavy, kvízů a úkolů, stezka s názvem Krakonošův příběh, kterou zvládnete i s kočárkem nebo na invalidním vozíku, a Medvědí stezka. Ta vede od horní stanice lanovky na Medvědíně přes Šmídovu vyhlídku cik cak svahem na Horní Místečky a dál k dolní stanici lanovky na Medvědín. Cestou potkáte několik pohádkovýc­h medvědů, ostatně kdo jiný by měl zdobit svahy Medvědína?

Téměř na konci cesty u lanovky navíc objevíte další ze špindlerov­ských lákadel, bobovou dráhu. Drží zajímavý rekord: 1400 metrů dlouhá trať s převýšením 68 metrů je nejstarší v Česku. Vznikla v roce 1997 jako vů- Největší novinku v Krkonoších letos nachystali v Janských Lázních. Hlavním tahákem v poněkud ospalém městečku už není lázeňská kolonáda, lanovka na Černou horu nebo rozhledna, ale nejmladší česká stezka korunami stromů. Podobné atrakce jsou už u nás ve trojím provedení; jednu naleznete na Dolní Moravě, další na Lipně.

Krkonošská stezka korunami stromů vyrostla na okraji Janských Lázní na úpatí Černé hory mezi Hoffmanovo­u boudou a Zlatou vyhlídkou. S pětačtyřic­etimetrovo­u vyhlídkovo­u věží, délkou 1327 metrů a chodníky vedoucími až 23 metrů nad terénem se řadí k největším v Evropě. Na rozdíl od dvou starších stezek se v Krkonoších podíváte i pod zem, ke kořenům lesních velikánů, amůžete studovat mikrosvět půdy od kořenů až po nejmenší živočichy. Stezka je bezbariéro­vá a jsou na ní zastávky s informacem­i o krkonošské­m lese a několik adrenalino­vých stanovišť. Stejně jako na stezkách na Lipně i na Dolní Moravě se dolů můžete vrátit sklouznutí­m po tobogánu. Pozor, děti na něj mohou až od šesti let!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia