Lidové noviny

Babiše jmenuji premiérem, řekl Zeman

-

PRAHA Žádné překvapení. Prezident Miloš Zeman den po volbách potvrdil, že premiérem jmenuje Andreje Babiše. Názor by prý změnil pouze v případě, že by předseda hnutí ANO neměl o post předsedy vlády zájem. Lídra vítěze voleb si Zeman pozval na jednání do Lán, sejdou se dnes.

„Dodržuji svoje sliby a můj slib zněl, že jmenuji premiérem vítěze voleb,“řekl Zeman v rozhovoru pro bulvární web Blesk.cz.

Babiše odmítl označit za populistu, lídr ANO je dle jeho mínění spíše pragmatik. Kritizoval ho ale za malý přehled v zahraniční politice. Zároveň se pustil do jakéhosi předvýběru možných koaličních partnerů pro Babiše. Zmínil totiž, že by se do sestavován­í kabinetu měli zapojit Piráti. Sněmovní nováčci podle něj dobře znají digitální technologi­e, což je věc, kterou Česko potřebuje. Lídr Pirátské strany Ivan Bartoš ale již před volbami opakovaně prohlásil, že s Babišem do koalice nepůjde.

Přežije současná koalice?

Ačkoli je dlouhodobě kritický k práci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), od sociální demokracie, jejímž byl kdysi předsedou, se Zeman v povolební době nedistancu­je. Včera naopak řekl, že by uvítal, kdyby levicová strana i přes volební propad nadále působila ve vládě.

„Samozřejmě to záleží především na vítězi voleb a v druhé řadě na sociální demokracii samotné, jestli bude hrát uraženou, nebo jestli půjde do pragmatick­ého řešení,“řekl Zeman.

Při té příležitos­ti se vyslovil i pro možnost, aby vláda pokračoval­a na půdorysu dosavadní koalice, v níž ANO a ČSSD doplňují ještě lidovci. Socialisté i křesťanští demokraté sice ve volbách oslabili, ve sněmovně by ale i tak dokázali složit většinu – v součtu mají 103 poslanců z 200.

Prezident zopakoval, že by mu nevadilo jmenovat kabinet, jehož součástí by byla Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. SPD podle něj není extremisti­ckou stranou. „Od kdy je přímá demokracie extremismu­s?“otázal se Zeman. K radikálním­u postoji okamurovců vůči islámu se nevyjádřil. tmn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia