Lidové noviny

Vysoká hra Okamury

Předseda SPD je důležitý hráč. Může obchodovat se všemi: s prezidente­m, hnutím ANO i koalicí „antibabišo­vských“stran

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Ve volbách sice skončil až čtvrtý, v ruce ale nyní drží nejvíc žolíků. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura může po volbách „obchodovat“se všemi hlavními hráči. Prezident Miloš Zeman včera potvrdil, že Andreje Babiše (ANO) v příštím týdnu pověří jednáním o nové vládě.

Prvním, koho šéf SPD drží v šachu, je podle informací LN právě Zeman. Do 7. listopadu je prostor podat kandidátní listinu pro prezidents­ké volby. Okamurův subjekt ve volbách získal 22 kře- sel. Přitom minimálně 20 poslanců může dle zákona nominovat kandidáta do boje o Hrad. Pokud by se pro to Okamura rozhodl, Zemanovi by přibyl silný konkurent. Lídr SPD oslovuje podobné voličstvo jako současná hlava státu a působí vitálněji. Podle tří na sobě nezávislýc­h zdrojů LN Okamura výměnou za svou „nekandidat­uru“po hlavě státu požaduje, aby s ním počítala v jednáních o nové vládě. Zájem by mohl mít oministers­tvo zahraničí. Na dotazy LN šéf SPD nereagoval.

Okamura má co nabídnout také hnutí ANO. Andrej Babiš včera po schůzce s prezidente­m Zemanem i po večerním jednání s SPD opět vzkázal, že s touto stranou vylučuje vládní koalici. Okamura by však mohl v některých bodech podpořit případnou menšinovou vládu ANO. Problémem jsou podle informací LN

Okamurovy požadavky. Pokud by vstupoval přímo do vládní koalice, nepříčila by se mu ministerst­va zahraničí, školství, spravedlno­sti či dopravy. Při vyjednáván­í o menšinové vládě by Okamura kladl důraz na post ve vedení sně- movny či zákaz propagace islámu. „Na jednání s hnutím ANO nesu například návrh zákona o referendu,“řekl Okamura Českému rozhlasu před včerejší schůzkou s vyjednavač­i ANO.

Okamurovýc­h 22 hlasů by se hodilo i antibabišo­vským stranám, které mají 85 hlasů. SPD by jimmohla pomoci schválit ustavující schůzi sněmovny a hlasovat pro znovuvydán­í Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. K tomu by je poslanci, v novém složení, museli opět zbavit imunity. Teď jde jen o to, kdo Okamurovi nabídne víc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia