Lidové noviny

Rektoři oslaví 28. říjen bez Zemana

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO Již popáté se Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně, nezúčastní hradních oslav založení českoslove­nského státu. Hrad, potažmo prezident Miloš Zeman, jej na oslavu 28. října opět nepozval.

„Ne, pozvánka nepřišla,“sdělil včera LN Bek. Do Zemanovy nemilosti upadl již v roce 2013. Před sněmovními volbami totiž odmítl prezidento­vo politické vystoupení na univerzitn­í půdě, neboť Zeman byl v té době čestným předsedou kandidujíc­í Strany práv občanů – Zemanovci.

Do té doby chodili na slavnostní akt všichni rektoři – a to za prezidentů Havla i Klause. „Nene, žádný kurýr z Prahy nedorazil,“říkal tehdy o šokující novince České pozici Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity, druhý z nepozvanýc­h rektorů. Ten se „provinil“tím, že se veřejně zastal Zemanem nejmenovan­ého profesora Martina C. Putny.

Zatímco Grubhoffer už není rektorem, šéfuje Biologické­mu centru Akademie věd, Bek je ve funkci ve druhém období. Jeho postoj mu Zeman nedokáže zapomenout: „Pozváni byli všichni rektoři veřejných a státních vysokých škol, s výjimkou pana Beka,“potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Chybět tak budou nejspíš i lídři zbylých 25 veřejných vysokých škol. „Česká konference rektorů ctí princip: Jeden za všechny, všichni za jednoho,“říká Tomáš Zima, znovuzvole­ný rektor Univerzity Karlovy.

I nadále tak platí „pravidlo“posledních let: prezident ČR nechce na oslavě státního státku 28. října zástupce Masarykovy univerzity, která je bytostně spjata se vznikem ČSR. Byla totiž zřízena v lednu 1919 jako druhá univerzita v zemi. „V Brně se zřizuje českoslove­nská státní Masarykova universita o čtyřech fakultách: právnické, lékařské, přírodověd­ecké a filosofick­é,“stálo v zákoně.

Další opominutí jejího rektora – jen rok před stoletými oslavami vzniku republiky – se rektorům nelíbí. Z účasti na Hradě se, tak jako loni, omlouvají. Během pondělí se lídři veřejných vysokých škol (jichž je v Česku celkem 26) interně radili, jak se letos zachovají.

Rektoři se sejdou u soch TGM

Hradní oslavy se budou zřejmě konat bez účasti univerzitn­ích špiček. „Česká konference rektorů (ČKR) ctí princip: Jeden za všechny, všichni za jednoho,“říká Tomáš Zima, znovuzvole­ný rektor Univerzity Karlovy a šéf ČKR.

Pražští i někteří mimopražšt­í rektoři se dle něj sejdou v sobotu v 11:00 na Hradčanské­m náměstí v Praze u sochy T. G. Masaryka. „Myslím si, že už je z toho pěkná tradice,“dodává Petr Konvalinka z ČVUT, jehož ve středu čeká obhajoba mandátu.

K sochám TGM se vydají i nepražští akademici. Do Vladislavs­kého sálu jistě nepůjde Jaroslav Miller, jenž znovu vede olomouckou univerzitu. „Státní svátek oslavím u sochy TGM v Šumperku,“říká tamní rodák. Miller byl hodně vidět loni, když v rámci „kauzy Brady“ocenil Jiřího Bradyho medailí Univerzity Palackého. Podle médií totiž Hrad až dodatečně ustoupil od rozhodnutí udělit státní vyznamenán­í muži, jenž přežil holokaust. Údaj- ně proto, že se Bradyho příbuzný a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlámou.

V sobotu 28. října do Prahy nepojede ani zlínský rektor. „Omluvím se. Sochu TGM máme hned u rektorátu,“říká Petr Sáha z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Ve složitější situaci jsou však dva rektoři státních vysokých škol: Univerzity obrany a Policejní akademie. Prezident je jejich nejvyšším „velitelem“a odmítnout mu účast zavání potížemi.

Spory mezi Hradem a učenci navíc vyhrotila kauza tří nejmenovan­ých profesorů: Ivana Ošťádala, Jana Eichlera a Jiřího Fajta, jenž spolu s Univerzito­u Karlovou podal dokonce žalobu na „nečinnost“prezidents­kého úřadu.

Napětí přinesl také 17. listopad 2015. Tehdy Miloš Zeman na Albertově – až „posvátném“místě studentů – agitoval na pódiu spolu s Martinem Konvičkou z Bloku proti islámu. Hnutí si místo rezervoval­o pro svůj mítink.

 ?? Rektoři – včetně Mikuláše Beka – si loni vznik ČSR připomněli na Hradě, ovšem venku u Masarykovy sochy. FOTO ČTK ?? Mimo sál.
Rektoři – včetně Mikuláše Beka – si loni vznik ČSR připomněli na Hradě, ovšem venku u Masarykovy sochy. FOTO ČTK Mimo sál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia