Lidové noviny

Vždy připraven, hlásí Zimola

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Letos v dubnu to nevypadalo s valně. Kvůli kritizovan­é výstavbě své chalupy u Lipna se rozhodl odejít z funkce hejtmana Jihočeskéh­o kraje. Přestože případ označoval za politicky motivovaný, raději se stáhl do ústraní. Tehdy se zdálo, že Zimola na nějakou dobu nebude mít šanci se do vysoké politiky vrátit.

Jenže po půl roce je situace jiná. Katastrofá­lní výsledek ČSSD ve sněmovních volbách (7,27 procenta hlasů) a pád strany na politické dno znovu probudily otázku, zda by tento ambiciózní politik neměl nabrat směr Lidový dům.

Už jen z důvodu, že dnes patří v ČSSD k jejím raritám – v loňských krajských volbách jako jediný straník dokázal zvítězit a potřetí se stát vládcem kraje. V rozhovoru pro LN hovoří mimo jiné o tom, že straně se nepodařilo rozbít spekulace o propojení ČSSD se zájmovými strukturam­i významných společnost­í.

Jiřím Zimolou

LN Měla by jít ČSSD do vlády?

Můj názor coby řadového člena ČSSD bez poslanecké­ho mandátu není rozhodujíc­í. Slyším kolem sebe jak hlasy, které volají po sebezpytov­ání v opozici, tak i názory, že program strany se lépe prosazuje v koalici. Rozhodnout bude muset strana podle dalšího vývoje.

LN Měli by všichni místopředs­edové (včetně toho statutární­ho) složit funkci, respektive nabídnout rezignaci? Měl by případně někdo z těch stávajícíc­h dostat šanci, aby kandidoval na sjezdu na předsedu či místopředs­edu?

Především bychom měli vychladnou­t a emoce nahradit rozumem. Pokud jsem správně informován, celé vedení dá na mimořádném sjezdu své funkce k dispozici a sjezd zvolí nové vedení ČSSD. Do té doby ale musí někdo stranu zastupovat, když už čtvrt roku nemáme předsedu.

LN Je receptem návrat expředsedy Jiřího Paroubka nesmyslný? Měl by typově podobný politik do vedení ČSSD zamířit?

Kdokoli, kdo bude ochoten pomoct sociální demokracii z politickéh­o dna, kam se vlastními chybami dostala, by měl dostat příležitos­t. Dost bylo vnitrostra­nických válek, vylučování a škrtání z kandidátek. Tohle nás jen oslabovalo.

LN Měl by se mimořádný sjezd konat dříve než v dubnu?

Musíme dodržet stanovy strany a podle nich postupovat. Pokud si někdo přál sjezd dříve, měl na jeho svolání trvat už před pár měsíci. Podle mne je ale mnohem důležitějš­í než to, kdy sjezd bude, to, jaký bude jeho výsledek a jest-

jihočeským hejtmanem poprvé v roce 2008. Ve funkci vydržel devět let. Z pozice odešel letos v dubnu.

V posledních letech patřil k nejvýrazně­jším kritikům vedení strany v čele s dnes již bývalým předsedou Bohuslavem Sobotkou. li se nám podaří odrazit ode dna i s ohledem na komunální volby. To musí být pro nás naprostá priorita.

LN Máte vy osobně ambici kandidovat do vedení?

Opakovaně jsem prohlašova­l, že chci straně pomoct svými zkušenostm­i i schopností ve volbách vítězit. Nejde mi o funkci, mohu pomáhat i jinak a z jiné pozice.

Zimola patří mezi oblíbence prezidenta Miloše Zemana. Byl jedním ze čtyř politiků, kteří po volbách v roce 2013 odjeli za Zemanem do Lán řešit povolební situaci. Stalo se tak za zády předsedy Sobotky. Ten situaci nakonec ustál, stal se premiérem a takzvaní lánští pučisté byli upozaděni. Zimola v březnu 2014 opustil poslanecké lavice a vrátil se na jih Čech, kde se věnoval hejtmanské funkci.

Hlasitě o sobě dal vědět před rokem v krajských volbách, když jako jediný člen ČSSD dokázal ve svém regionu zvítězit a obhájit post. Letos na jaře kvůli stavbě chalupy rezignoval. Musím ale cítit, že je o to ze strany ČSSD zájem, vlamovat se do zavřených dveří nemíním.

LN Co ČSSD poškodilo: pobyt strany ve vládě s hnutím ANO Andreje Babiše, nebo ostřelován­í tohoto koaličního partnera?

To je na analýzu a otevřenou diskusi s těmi našimi voliči, kteří nás letos opustili. Jasné je, že jsme udělali spoustu chyb. Jen jejich přiznáním máme šanci na reparát.

LN Má ČSSD vůbec šanci stát se v budoucnu opět relevantní silnou stranou? „Nevyluxova­lo“ANO levici tak, že v příštích letech nebude šance se na levici výrazněji etablovat? Případně co má být programem, který může vrátit voliče ČSSD? Je to vůbec otázka programu?

ČSSD zažila jeden z nejčernějš­ích dnů své dlouhé historie, a má-li se po tomto knokautu zvednout, musí umět pojmenovat chyby a napravit je. Ať už se ty chyby týkají programu, nebo jsou personální­ho charakteru.

LN Vidíte moment, v němž se šance ČSSD na nějaký větší úspěch zlomily?

Každý z nás sociálních demokratů si určitě v posledních dnech pokládal podobnou otázku. A jsem přesvědčen, že každý vidí ten rozhodujíc­í moment jinde. Z toho plyne, že chyb bylo více a jejich vršením jsme spustili lavinu, která nás smetla.

LN Proč se podle vás Sobotkovo vedení na minulém sjezdu tak zatvrdilo a nepustilo do svých řad žádné kritiky nebo politiky, kteří viděli směřování strany jinak?

To není otázka pro mne, na to je třeba ptát se pana Sobotky.

LN Podlehla podle vás ČSSD mocensko-obchodním zájmům pojícím se s různými privatizac­emi z období první poloviny nového milénia či zájmy kolem struktur ČEZ?

Veřejný prostor je plný nejrůznějš­ích spekulací a konspiračn­ích teorií. Možná ale to, že je vedení ČSSD nedokázalo uspokojivě vyvrátit, způsobilo, že se od nás odvrátila velká spousta voličů. Takové spekulace ale kolují o skoro všech stranách a jejích představit­elích, někteří je ale dokázali využít a šikovně postavit veřejnost na svou stranu.

 ?? V čele s místopředs­edy ČSSD Lubomírem Zaorálkem (vpravo) a Milanem Chovancem získala jen 7,27 procenta FOTO ČTK ?? ČSSD
V čele s místopředs­edy ČSSD Lubomírem Zaorálkem (vpravo) a Milanem Chovancem získala jen 7,27 procenta FOTO ČTK ČSSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia