Lidové noviny

Zajišťovac­í příkazy: vláda si zve Janečka

-

PRAHA Šéf finanční správy Martin Janeček a náměstkyně ministra financí Alena Schillerov­á budou na zasedání vlády vysvětlova­t okolnosti používání zajišťovac­ích příkazů.

Kabinet jejich pozvání na 6. listopadu schválil po žádosti ministra zahraničí a místopředs­edy ČSSD Lubomíra Zaorálka. Nejpozději do tohoto zasedání očekává ministr financí Ivan Pilný (ANO) vyjádření ministerst­va vnitra Milana Chovance (ČSSD) k tomu, zda reportáže a Zaorálkovo vystoupení z minulého týdne nejsou šířením dezinforma­cí.

Zaorálek před víkendovým­i volbami ještě jako volební lídr ČSSD žádal Janečkovo odvolání s poukazem na reportáže o zneužívání zajišťovac­ích příkazů. Včera řekl, že nechá nejdříve věc vyšetřit ministerst­vem financí. Další postup oznámí po slyšení Janečka a Schillerov­é. Ministr financí Ivan Pilný zdůraznil, že na včerejším zasedání kabinetu návrh na odvolání Janečka a Schillerov­é nepadl. „Přesto, že výroky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na adresu ministerst­va financí považuji za neopodstat­něné, jsou zástupci resortu financí připraveni všechny aspekty nástrojů nezbytných pro řádný výběr daní panu ministrovi opakovaně vysvětlit,“uvedl Pilný.

Věří, že „nejpozději ve stejném termínu se vyjádřímin­isterstvo vnitra, zda opakování hrubých dezinforma­cí čelním představit­elem vlády nenaplňuje charakter hybridní hrozby“.

Podle Zaorálka mohou být zajišťovac­í příkazy zneužívány. „Možná tu probíhá praxe, která je nebezpečná, byla by ohrožením právního státu. Pokud úředníci někoho popraví a pak na to nejsou důkazy, tím může vzniknout i škoda státu,“uvedl s odkazem na reportáže serveru Seznam Zprávy. Ty obsahovaly příběhy, jež podle Zaorálka dokládají, že v době, kdy ministerst­vo financí vedl předseda hnutí ANO a vítěz víkendovýc­h sněmovních voleb Andrej Babiš, byly prostředni­ctvím zajišťovac­ích příkazů zlikvidová­ny firmy nevyhovují­cí lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.

Poslanci se již v září usnesli, že finanční správa by měla využívat zajišťovac­í příkazy jen výjimečně a posuzovat jejich dopad na podnikatel­e. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia